Dostupni linkovi

Svetski lideri u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja logora Aušvic-Birkenau


Aušvic
Aušvic

Svetski lideri doputovaće u Izrael da prisustvuju u četvrtak Petom Svetskom forumu holokausta, povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

"Sećanje na holokaust, borba protiv antisemitizma" je naziv ovogodišnjeg skupa koji će se održati u Jad Vašemu, Memorijalnom centru holokausta u Jerusalimu.

Očekuje se da će forumu prisustvovati predsednici Rusije Vladimir Putin, Francuske Emanuel Makron, Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, potpredsednik SAD Majk Pens, svi lideri iz Evropske unije, španski kralj Felipe Šesti i britanski princ Čarls, između ostalih.

Biće to najveći broj stranih lidera koji su se ikada okupili u Izraelu, izuzimajući sahrane premijera Jicaka Rabina i Šimona Peresa, navode izraelski mediji.

Poljski predsednik Andžej Duda odlučio je da bojkotuje forum pošto nije udovoljeno njegovoj želji da govori u Jad Vašemu uz druge lidere, predvođene Putinom, navodi izraelski list Harec.

Isti izvor dodaje da je u poslednjim mesecima Putin vodio anti Poljsku kampanju fokusiranu na tvrdnji da je Poljska odgovorna za početak Drugog svetskog rata.

Predsednik Duda je zabrinut da će Putin da iskoristi skup da nastavi da umanjuje ulogu Sovjetskog Saveza na početku rata i zamagli zločine protiv poljskog naroda.

Domaćin skupa predsednik Izraela Ruven Rivlin izjavio je da je svrha da se "razmisli kako da se sećanje na holokaust prenese na generacije koje će živeti u svetu bez preživelih i koji se koraci moraju preduzeti da se osigura bezbednost svih Jevreja širom sveta".

Logistika i koordinacija dolaska tako velikog broja stranih zvaničnika u isto vreme, 47 delegacija, kako navodi Tajms ov Izrael, zahtevala je posebne pripreme, uključujući zatvaranje jednog terminala na Međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva za sav saobraćaj.

Oko 10.000 policajca biće razmešteno u Jerusalimu i auto-putevima koji vode do tog grada.

Hotel Kralj David je potpuno rezervisan za svetske lidere, uključujući Makrona i princa Čarlsa, Pens i delegacija SAD če odsesti u Hotelu Kraun plaza, a Putin u Hotelu David citadela.

Ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac označio je to najvećim diplomatskim događajem u istoriji zemlje, tvrdeći da je njegovo ministarstvo spremno.

Kac koji je kao dete preživeo holokaust smatra da je "moralna obaveza boriti se protiv svog antisemitizma".

Predsednik Jad Vašema, Avner Šalev ocenio je da ponovno oživljavanje antisemitizma ovogodišnji događaj čini još važnijim.

Taj specifičan skup po njemu "pruža mogućnost svim šefovima država da stanu ujedinjeni i jasno objave svoju posvećenost sećanju na holokaust i bave se istinskim preispitivanjem porekla i događaja u holokaustu i da se na kraju bore protiv ispoljavanja antisemitizma danas, kao i drugih vrsta mržnje".

"Život Jevreja je ponovo pod pretnjom u Evropi, pod pretnjom svakodnevnih uznemiravanja i napada na ulicama, u školama, na univerzitetima, na internetu i čak u domovima (Jevreja). Postalo je tako loše da velika većina Jevreja u Evropi više ne oseća bezbedno", rekao je osnivač i predsednik Fondacije Svetskog holokaust foruma Moše Kantor, prenosi Beta.

Skup u Jerusalimu održaće se četiri dana pre zvanične komemoracije 75. godišnjice oslobođenja Aušvica.

Ta komemoracija će se održati na mestu logora u Poljskoj, kao i svake godine dosad. Na komemoraciji će govoriti predsednik Poljske, u prisustvu predsednika Izraela i Nemačke.

XS
SM
MD
LG