Dostupni linkovi

Poljski bojkot 75. godišnjice oslobađanja Aušvica


Ulaz u bivši koncentracioni logor Aušvic

Poljska bojkotuje izraelsku ceremoniju obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica, dok Putin odbija prisustvovati ceremonijama koje se organizuju na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Poljskoj.

Obilježavanja 75. godišnjice od oslobađanja logora Aušvic krajem januara najprije u Izraelu a potom i u Poljskoj postaju poligon političkih prepirki, pišu svjetski mediji ističući da je poljski predsjednik odlučio da bojkotuje ceremoniju u Izraelu jer mu, za razliku od predsjednika Rusije, Njemačke i Francuske, nije odobreno da održi govor, dok je Vladimir Putin najavio da neće prisustvovati poljskim ceremonijama obilježavanja sjećanja na žrtve holokausta zbog zaoštrenih odnosa s Varšavom.

Poljske prepirke s Izraelom i Rusijom

Poljski predsjednik bojkotovat će skup svjetskih lidera u Izraelu na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica usred produbljujuće diplomatske svađe s Izraelom i Rusijom, piše londonski Tajms (The Times).

Poljski zvaničnici izjavili su da se plaše da će ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti ceremoniju u Jeruzalemu krajem januara kao platformu za "laži i neistinite riječi" o Drugom svjetskom ratu te su zatražili da poljski predsjednik Andžej Duda održi svoj govor. Duda je u utorak izjavio da, budući da nije dobio takav poziv, ostaje kući.

Poljska i Rusija su nedavno razmijenile uvrede zbog događaja koji se odnose na početak Drugog svjetskog rata, pri čemu je Moskva tvrdila da Varšava snosi dio krivice za rat istovremeno braneći zloglasni nacističko-sovjetskog pakt iz 1939. godine u kojem su totalitarne sile podijelile Poljsku između sebe.

Spor prijeti zasjeniti komemoraciju o oslobađanju Aušvica, ogromnog kompleksa koncentracionih logora koje su nacisti osnovali na jugu Poljske, u kojem je do januara 1945. ubijeno najmanje 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja.

Jedan od domaćina ceremonije bit će izraelski ministar spoljnih poslova, Izrael Kac, koji je, podsjeća Tajms, prošle godine izjavio da Poljaci "upijaju antisemitizam iz majčinog mlijeka", što je izazvalo oštre reakcije u Varšavi.

Istorijske istine

Poljski predsjednik je rekao da neće učestvovati na obilježavanju sjećanja na holokausta23. januara u Jeruzalemu izrazivši nezadovoljstvo što će na sastanku, čiji je domaćin Centar za sjećanje na žrtve holokausta Jad Vašem (Yad Vashem), govore održati predstavnici Rusije, Francuske, Britanije, Njemačke i Sjedinjenih Država, dok Poljska to neće moći, ističe Rojters (Reuters).

Poljski zvaničnici su gnjevni zbog Putinove izjave prošlog mjeseca da je Poljska - koju je u septembru 1939. godine napala nacistička Njemačka sa zapada, a potom sovjetske snage s istoka – sama pomogla u katastrofi jer je godinu dana prije prešutno pristala na plan cijepanja Čehoslovačke, njenog južnog susjeda.

"Postoje optužbe koje su u suprotnosti s istorijskom istinom i služe kao pokušaj umanjivanja nas kao zemlje i krivotvorenja istorijskih istina iz Drugog svjetskog rata", rekao je Duda u utorak, odgovarajući na Putinove komentare.

Putin ne dolazi u Poljsku

Poljski predsjednik je Putinove izjave nazvao "svojevrsnim post-staljinističkim revizionizmom" kojima pokušava prebaciti krivicu na Poljsku, koja je prva zemlja žrtva nacističke Njemačke i koja je tokom Drugog svjetskog rata izgubila oko šest miliona građana, piše agencija Asošiejtid pres (The Associated Press).

Povodom odluke poljskog predsjednika da bojkotuje ceremoniju u Izraelu, Centar za sjećanje na holokaust u Jeruzalemu saopštio je da je na Svjetskom forumu holokausta 23. januara riječ uglavnom data predstavnicima četiri savezničke sile koje su Evropu oslobodile "ubojite tiranije nacističke Njemačke", kao i predsjedniku i premijeru Izraela.

U Jeruzalemu će govore održati Putin i njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) - čije su zemlje napale Poljsku na početku Drugog svjetskog rata – a navedeni su i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i britanski princ Čarls (Charles), ističe AP.

Poljska također planira obilježavanje 75. godišnjice od zatvaranja Aušvica, kojeg su snage Crvene Armije oslobodile 27. januara 1945. godine, koji se danas obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Usred napetih bilateralnih odnosa, Kremlj je nagovijestio da Putin neće prisustvovati ceremonijama u Poljskoj.

Podijum za politički program

Razvoj događaja ovogodišnje ceremonije sjećanja na žrtve holokausta u Jeruzalemu opterećen je kontroverzom ne samo zbog najavljenog bojkota poljskog predsjednika i međunarodnih sporova - koji ne uključuju isključivo Poljsku i Rusiju - već i zbog događaja unutar Izraela, gdje bi se u martu trebali održati novi izbori za prevazilaženje političkog zastoja, ocjenjuje Gardijan (The Guardian).

Forum pod nazivom "Sjećanje na holokaust: Borba protiv antisemitizma" okupit od 45 šefova država i svjetskih lidera, koji bi prema očekivanjima organizatora trebao dovesti do čvrstog plana akcije u borbi protiv rastućeg antisemitizma i poricanja holokausta. Na forumu će se, između ostalih, obratiti predsjednik i premijer Izraela, Reuven Rivlin i Benjamin Netanjahu, dok je zahtjev lidera opozicije Benija Ganca da održi govor odbijen. Izraelski mediji prenijeli su da se Gancova partija – koja očekuje da će na izborima pobijediti premijerovu vladajuću partiju Likud - zabrinula da će Netanjahu koristiti podijum za promociju svog političkog programa.

Istovremeno, dodaje Garidjan, reagujući na najavu poljskog predsjednika da neće prisustvovati ceremoniji u Jeruzalemu, organizator foruma, Centar za sjećanje na žrtve holokausta Jad Vašem je pobijao komentare Dude da bi on trebao govoriti jer je Poljska zemlja koja je imala najviše ubijenih građana u Aušvicu. Centar naglašava da je od 1,1 milion žrtava logora Aušvic-Birkenau bilo oko milion Jevreja koji su ubijeni samo zato što su bili Jevreji. "Dakle, nacionalnosti žrtava Aušvic-Birkenau nemaju uticaja na identitet vođa koji će se obratiti na Petom svjetskom forumu holokausta", navodi se u saopštenju.

Gardijan prenosi i izjavu Daniela Blatmana, koji predaje studije holokausta na Univerzitetu u Jeruzalemu i glavni je istoričar novog muzeja Varšavskog geta u Poljskoj, koji kaže da razumije odluku predsjednika Poljske. "Mogu shvatiti da bi predstavnik Rusije trebao govoriti na godišnjici jer je Crvena armija oslobodila logor. Ali zašto bi predsjednik Francuske govorio, kad je francuska vlada deportovala 30.000 Jevreja u Aušvic, ali ne i predsjednik Poljske? "

Gardijan ističe i da će četiri dana nakon izraelskog foruma, na komemoraciji žrtvama holokausta 27. januara na jug Poljske, na mjesto istrebljenja i koncentracionih logora, doputovati više od 100 preživjelih iz Aušvica što će vjerovatno biti posljednja značajna godišnjica na kojoj se očekuje prisustvo velikog broja preživjelih.

XS
SM
MD
LG