Dostupni linkovi

Srebreničanke tužile Holandiju Evropskom sudu za ljudska prava


Memorijalni centar Potočari, Srebrenica
Memorijalni centar Potočari, Srebrenica

Porodice žrtava u Udruženju "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu podnijele su tužbu protiv države Holandije.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdila Kada Hotić iz ovog u druženja riječ je o žalbi na presudu Vrhovnog Suda Holandije koji je 19. jula 2019. godine presudio da je Holandija imala "vrlo ograničenu" odgovornost za genocid.

Presuđeno je da je ta država djelimično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je 13. jula 1995. godine Holandski bataljon UNPROFOR-a predao snagama Vojske Republike Srpske i koji su potom ubijeni.

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je u julu 2019. raniju presudu kojom je odgovornost holandskog bataljona pri Ujedninjenim nacijama (UN) u julu 1995. godine u Srebrenici ograničena na smrti 350 osoba. Sud je odlučio da vjerovatnoća u okviru koje bi likvidirani muškarci mogli preživjeti da ih je holandski bataljon zaštitio nakon pada Srebrenice sada iznosi tek 10 posto.

Prilikom prve presude i apelacije 2014. i 2017. godine mišljenje suda je bilo kako odgovornost iznosi 30 posto, jednako koliko i procijenjena vjerovatnoća da bi zarobljeni muškarci preživjeli namjeru Vojske Republike Srpske da su ostali u bazi UN-a.

Inače, tužba koja je prvi put pokrenuta 2007. godine, teretila je Holandiju da nije "preduzela dovoljne mjere zaštite" stanovništva Srebrenice, jer su se njene mirovne snage koje su djelovale u sklopu Ukedinjenih nacija, povukle iz zaštićene enklave, nakon čega su srpske snage, predvođene haškim osuđenikom Ratkom Mladićem počinile genocid u julu 1995. godine.

XS
SM
MD
LG