Dostupni linkovi

Tužilac: Osloboditi Holandiju odgovornosti za Srebrenicu


Vrhovni sud Holandije treba da poništi odluku po kojoj je Holandija delimično odogovorna za ubistvo oko 350 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici 1995, izjavio državni tužilac Pol Vlas.

On je rekao da je holandski apelacioni sud doneo 2017. godine “neshvatljivu” odluku kojom je podržao presudu da pripadnici holandskih mirovnih snaga nisu dovoljno učinili da zaštite Bošnjake koji su tražili zaštitu u njihovoj bazi.

Sud je naložio holandskoj državi da isplati rodbini nastradalih 30 odsto materijalne štete, na šta se Vlada u Hagu žalila.

Propust holandskih vojnika, koji su posedovali lako naoružanje, da kao pripadnici mirovnih snaga UN zaštite Bošnjake, nad kojima je vojska bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića počinila najteži zločin u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, ostala je "ožiljak na savesti Holandije", podseća Frans pres.

Niži sud je presudio 2014. da je holandska država odgovorna za smrt oko 350 Bošnjaka kojima je naređeno da napuste bazu pod kontrolom holandskih plavih šlemova u julu 1995.

"Holandske trupe su delovale u ratnoj situaciji i morale su da donesu odluku pod velikim pritiskom i pretnje od oružanih sukoba. Situacija bi jedino bila drugačija da su trupe znale ili trebalo da znaju da im (bošnjačkim muškarcima) preti sigurna smrt. To nije bio slučaj", kazao je Vlas.

Rodbina ubijenih tužila je holandsku državu ističući da su njene mirovne snage - iako su delovale pod zastavom UN - morale da zaštite sve bošnjačke muškarce.

Holandski apelacioni sud je potvrdio presudu iz 2014., koja je prosleđena na konačnu odluku Vrhovnom sudu koja se očekuje 19. aprila.

Holandska vlada je podnela ostavku 2002. nakon što je priznala da nije uspela da zaštiti izbeglice, ali je istakla da su njeni vojnici imali "nemoguću misiju".

Stav državnog tužioca u holandskom pravnom sistemu nije obavezujući, ali ga Vrhovni sud uglavnom uvažava.

U Srebrenici je ubijeno oko osam hiljada odraslih muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti.

Ratko Mladić i ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđeni su za genocid zbog njihove uloge u zločinima u Srebrenici. U toku je žalbeni postupak na ove presude.


XS
SM
MD
LG