Dostupni linkovi

Dodik: Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH


Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, kazao je nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je održana u subotu u Banjaluci da njegova partija želi imati potpredsjednika Federacije BiH.

"Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u Federaciji BiH. Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH i da budemo viđeni i da participiramo u Vladi Federacije. To zavisi kada će i hoće li uopšte doći do formiranja novog saziva federalne Vlade u ovom mandatu. Približavamo se broju od 6 poslanika i mislim da ćemo uspjeti", rekao je Dodik novinarima nakon sjednice.

Na pitanje novinara zašto SDA osporava imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) i da li to ima veze sa mjestom potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, Dodik je rekao da SDA stalno želi nešto novo.

"Princip je da se dogovara za jedan nivo vlasti i da se strukturiše taj dogovor. Razgovarao sam telefonom sa Izetbegovićem. Ako ćemo razgovarati o entitetskom nivou, nije problem da razgovaramo, ali idemo nivo po nivo. Nije fer i korektno da se ovako problematizuje. Mi smo jedva prihvatili Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, ali smo prihvatili jer smatramo da je to stvar bošnjačke strane", izjavio je Dodik i dodao da se sve što su mediji pisali o Božoviću pokazalo kao netačno.

Božović se dovodio u vezu sa nizom afera, od mobinga do optužbi za zloupotrebu položaja i korupciju.

Kao direktora Fonda za povratak BiH (na toj funkciji je bio punih 11 godina) tužila ga je Sudu BiH uposlenica Fonda Irina Lovrić, prijavljujući ga za mobing, fizički napad i korupciju. Tada je dobila status prve zaštićene prijaviteljice korupcije.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, 3. januara, nakon uvida u pristigle materijale, provedenu raspravu, te nakon što je Božović odgovorio na pitanja članova Komisije, nije dala preporuku Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da potvrdi njegovo imenovanje. Mišljenje komisije nije obavezujuće za ovaj dom.

Potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice skinuto je sa dnevnog reda sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH u četvrtak (16. januar) u Sarajevu, na zahtjev Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dodik koji je i predsjednik SNSD-a, izjavio je u subotu u Banjaluci da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je nultiprioriti izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači, gradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

Ponovio da je prioritet i modernizacija magistralnih puteva za šta je potrebno izdvojiti 200 miliona konvertibilnih maraka.

XS
SM
MD
LG