Dostupni linkovi

Duda: EU nema šta da se meša u poljsku reformu pravosuđa


Predsednik Poljske Andžej Duda
Predsednik Poljske Andžej Duda

Predsednik Poljske Andžej Duda ne prihvata preporuku Venecijanske komisije Saveta Evrope i apel potpredsednice Evropske komisije (EK) Vjere Jourove da parlament odbaci novi zakon o disciplinskim kaznama za sudije, prenosi Beta.

On je poručio na mitingu u Zvolenju da Poljacima niko neće "na stranim jezicima" nametati kako da vode svoje poslove.

"Mi Poljaci imamo pravo da sami odlučujemo o sebi i svojim pravima. Zbog toga smo se borili za demokratiju. Neće nama niko na stranim jezicima nametati kakav sistem ćemo imati u Poljskoj i kako ćemo voditi poljske poslove. Ovde jeste EU i jako nam je zbog toga drago. Ali pre svega ovde je Poljska", kazao je u petak Duda, prenose danas mediji.

Neuobičajeno oštru poruku poljski predsednik uputio je povodom poziva Venecijanske komisije i EK da poljska vladajuća stranka odustane od zakona koji omogućava disciplinske kazne za sudije koji se usude da kritikuju pravosuđe i njegovu reformu zbog koje je Poljska od 2017. godine u sporu sa EU oko valjanosti pravne države.

Protiv tog zakona, koji je 20. decembra po hitnom postupku usvojio Sejm poljskog parlamenta, u kome vladajuća stranka Pravo i Pravda ima većinu. Medjutim, u petak ga je odbacio Senat parlamenta u kome tesnu većinu ima opozicija, a pre nedelju dana su u Varšavi u nemom "Maršu hiljadu toga" protestovale hiljade sudija i advokata a sa njima solidarno i sudije iz preko 20 članica EU i predstavnici međunarodnih pravosudnih organizacija i udruženja.

"Znamo kako ozbiljan problem ima poljsko pravosuđe u vezi sa gubitkom nezavisnosti. To nije problem jedne zemlje. To je evropski problem zato što valjana pravna država jeste temelj EU i demokratije i obuhvata sve države", kazao je na konferenciji za novinare pred početak "Marša hiljadu toga" predsednik Udruženja evropskih sudija Hoze Igreha Matos.

Andžej Duda je sada poslednja mogućnost da, po mnogima, kontroverzni zakon neće biti usvojen, pošto, iako ga je odbacio Senat, Sejm pod kontrolom vladajućih poljskih konzervativaca neće imati problema da ga ponovo usvoji i predloži na potpis šefu države.

"Pokušavaju na sve načine da nam oduzmu naše pravo da imamo pošteno, dobro pravosuđe, da ga popravimo. Nećemo dozvoliti da drugi odlučuju umesto nas", poručio je Duda svima koji se nadaju da bi mogao da stavi veto na sporni zakon.

On je optužio poljske sudije da su tokom poslednjih decenija stekle mnoge privilegije a neke vuku korene još iz vremena komunističke Poljske.

"Postoji grupa ljudi koji smatraju da se nedodirljivi, oni se najviše plaše Disciplinarnog odeljenja Vrhovnog suda. Grupa koja ne želi da prihvati promene u pravosuđu", kazao je Duda.

Povodom zakona o disciplinskim kaznama za sudije koji, po oceni Venecijanske komisije može dalje da pogorša probleme sa nezavisnošću poljskih sudija jer o disciplinskim kaznama odlučuje novo odeljenje Vrhovnog suda izabrano po novim propisima po volji vladajuće stranke, oglasila se EK. EK je najavila da će zatražiti od Suda pravde EU da izrekne hitno privremenu meru zamrzavanja rada Disciplinskog odeljenja Vrhovnog suda Poljske dok Sud EU ne odluči o tužbi protiv Poljske oko reforme Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG