Dostupni linkovi

Poljski Senat odbacio predlog zakona o kažnjavanju sudija


Gornji dom parlamenta Poljske odbacio je predlog novog zakona kojim bi se omogućilo kažnjavanje sudija koje kritikuju reformu pravosuđa u toj zemlji.

Od ukupno stotinu članova poljskog Senata, u kojem većinu predstavljaju političari opozicije, 51 poslanik je glasao protiv uvođenja zakona, naspram 48 poslanika koji su podržali predlog.

Donji dom parlamenta, koji kontroliše vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), i dalje može da usvoji zakon ukoliko ga potpiše predsednik Poljske Andžej Duda, koji je saveznik vladajuće partije.

Iz stranke PiS saopšteno je da je usvajanje predloga zakona, koji su podržali poslanici donjeg doma parlamenta, neophodno radi izbegavanja haosa u pravosudnom sistemu, jer su pojedine sudije počele da dovode u pitanje zakonitost postavljanja pojedinih njihovih kolega, koje je izvršeno u skladu sa novim pravilima koje je predstavila vladajuća partija.

Opozicija pokušava da iskoristi kontrolu nad Senatom kako bi skrenula pažnju na spor Varšave i Brisela zbog reformi, za koji mnogi tvrde da dovodi u pitanje dalje članstvo Poljske u EU.

Brisel, aktivisti za ljudska prava i advokati vjeruju da je zakon predložen u cilju sprečavanja kritika reformi koje sprovodi Vlada Poljske, za koje tvrde da imaju za cilj povećanje kontrole vlasti nad pravosudnim sistemom.

Venecijanska komisija, koju čini grupa pravnih stručnjaka Savjeta Evrope, pozvala je Poljsku da odbaci reforme.

Članovi Venecijanske komisije posetili su Varšavu kako bi razgovarali o predloženim pravilima, na poziv predsedavajućeg Senatu Tomaša Grodzkog.

PiS je kritikovao posetu, uz napomenu da neće odustati od reforme.

XS
SM
MD
LG