Dostupni linkovi

U Kini otkriveni novi slučajevi nepoznate upale pluća


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kineske zdravstvene vlasti saopštile su da su otkrile još četiri slučaja nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu, gde je prošlog meseca ta bolest prvi put otkrivena, uz uverenje da je uzrokuje novi soj koronavirusa koji inače mogu uzrokovati infekcije u rasponu od prehlade do SARS-a.

Četiri osobe kojima je ta upala pluća dijagnostikovana u četvrtak, sada su u stabilnom stanju, objavilo je zdravstveno povereništvo grada Vuhana, a nova izjava prva je potvrda vlasti novih slučajeva u gotovo nedelju dana, i usledila je dan nakon što je potvrđena smrt drugog pacijenta od te upale.

Do sada je zaraženo gotovo 50 ljudi, i to oni koji su putovali u Vuhan ili žive u tom gradu u središtu Kine, ali Svetska zdravstvena organizacija upozorava na mogućnost širenja epidemije, pogotovo s obzirom da brojni Kinezi najavljuju putovanja u inostranstvo iduće nedelje zbog novogodišnjih praznika, što izaziva zabrinutost za širenje bolesti u druge delove sveta.

Tajland je ove nedelje izvestio o dva slučaja koronavirusa kod kineskih putnika iz Vuhana, dok je Japan potvrdio jedan slučaj u koji je bio uključen japanski državljanin koji je putovao u Vuhan.

Kineske zdravstvene vlasti do sada su saopštile kako novi virus otkriven u Vuhanu izgleda nije smrtonosan, ali priznaju da o njemu još uvek malo znaju, uključujući njegovo poreklo i koliko se lako prenosi s osobe na osobu.

Smatra se da je pijaca morskih plodova u Vuhanu epicentar, ali vlasti kažu i da su neki od pacijenata kod kojih su identifikovali virus negirali da su bili na toj pijaci.

Zbog svega toga, SAD su saopštile da počinju detaljnije preglede putnika na tri američka aerodroma, u San Francisku, Njujorku i Los Anđelesu, ne bi li otkrili one koji dolaze direktnim ili povezujućim letovima iz Vuhana i koji eventualno mogu imati simptome novog virusa.

Sećanja u Aziji još su sveža na epidemiju teškog akutnog respiratornog sindroma iz 2002. godine, koja se pojavila u Kini i od koje je umrlo gotovo 800 ljudi širom sveta.

XS
SM
MD
LG