Dostupni linkovi

Pompeo: Utvrdićemo da li je ambasadorka Jovanovič praćena


Bivša američka ambasadorka u Kijevu Meri Jovanovič
Bivša američka ambasadorka u Kijevu Meri Jovanovič

Američki Stejt department će učiniti sve što je neophodno da bi se utvrdilo da li je bivša ambasadorka SAD Meri Jovanovič (Marie Yovanovitch) u Kijevu bila ugrožena, izjavio je sekretar Majk (Mike) Pompeo.

Dokumenti koji su objavljeni ove sedmice ukazuju da je Lev Parnas, američki državljanin poreklom iz Ukrajine, pomogao ličnom advokatu predsednika SAD Rudiju Đulijaniju, da istražuje jednog od pretendenata za predsedničkog kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog sina Hantera (Hunter), prenosi Rojters.

Ovi dokumenti takođe pokazuju da je Parnas bio uključen u praćenje kretanja Jovanovičeve pre nego što ju je Donald Tramp smenio u maju prošle godine.

Jovanovič, karijerna diplomatkinja, bila je jedna od ključnih svedoka u istrazi u postupku Trampovog opoziva, koji je pokrenuo Predstavnički dom Kongesa SAD prošle jeseni.

Pompeo je izjavio da se nikada nije sreo niti komunicirao sa Parnasom, dodajući da misli da će se mnogo toga što je on rekao, pokazati netačnim.

"Mislim da će se većina toga objavljenog na kraju pokazati netačnim, ali naša obaveza, moja obaveza kao državnog sekretara, jeste da osiguram istragu," rekao je Pompeo u intervjuu konzervativnom radio voditelju Toniju Kacu (Tony Katz).

Jovanovič je potvrdila da je prošle noći primila poziv iz Vašingtona sa upozorenjem da treba da se vrati u SAD što hitnije, te da postoji zabrinutost za njenu bezbednost, javlja britanska agencija.

Njeno eventualno nezakonito praćenje mogao bi da bude važan elemenat u suđenju u američkom Senatu u postupku Trampovog opoziva, koje je formalno počelo u četvrtak.

Predstavnički dom, u kome demokrate imaju većinu, optužio je predsednika SAD za zloupotrebu vlasti i opstruisanje Kongresa zbog pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala, bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena. Tramp je negirao da je učinio bilo šta nezakonito.

Među dokumentima koji su objavljeni u sredu, nalaze se i šifrovane poruke između Parnasa, biznismena sa Floride, i Roberta Hajda (Hyde), republikanskog kandidata za kongresmena u Konektikatu, u kojima se omalovažava Jovanovičeva i očigledno daju najnovije informacije o njenom kretanju u Kijevu.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je takođe objavilo u četvrtak pokretanje istrage mogućeg nezakonitog praćenja Jovanovičeve, dok tužioci, koje je odredio Predstavnički dom, mogu da pozovu Parnasa da svedoči, ako Senat to dozvoli.

XS
SM
MD
LG