Dostupni linkovi

U Beogradu i Novom Sadu slavi se Kineska nova godina


Kineski novogodišnji vašar u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Kineski novogodišnji vašar u Beogradu

Otvaranjem kineskog novogodišnjeg vašara na tvrđavi Kalemegdan u Beogradu, u Srbiji je otpočela proslava Kineske nove godine, u saradnji Vlade Srbije i Ambasade Kine u Beogradu.

Kineska nova godina slaviće se nizom manifestacija u Beogradu i Novom Sadu, a zajednička proslava, prema potpredsedniku Vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću, treba dodatno da učvrsti srpsko-kineske odnose.

"Ovo je još jedna potvrda najboljih mogućih odnosa Srbije i Kine i u političkom i u ekonomskom smislu. Kina nije samo zemlja iz koje dolazi najveći broj investicija kada govorimo o realizaciji infrastrukturnih projekata, kineski turisti su prvi po broju dolazaka u Srbiju, kojih je samo u prošloj godini bilo više od 150.000", naveo je Ljajić.

Otvaranju vašara, na kome deo kineske kulturne baštine predstavljaju umetnici iz provincije Šandung prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

"Veliko je zadovoljstvo prvi put u Beogradu organizovati kineski novogodišnji vašar u Beogradu i pozvati narodne umetnike iz provincije Šantu da vam pokažu njihove običaje. U protekloj godini smo postigli velike rezultate u svim oblastima saradnje naše dve zemlje", rekla je Bo.

Zašto Vučić govori kineski?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Vesić je izjavio da "kineski državljani u Srbiji mogu da se osećaju kao u svojoj domovini i oni postaju deo našeg društva".

"Želimo Beograd koji je otvoren prema drugima, koji je internacionalan i koji želi da pokaže svoju lepotu", izjavio je Vesić.

Kako je najavljeno, povodom obeležavanja Kineske nove godine, na sajtu Vlade Srbije biće postavljeni promotivni filmovi o toj manifestaciji.

Kina godinama unazad ulaže napor kako bi ojačala svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, dok se saradnja sa Srbijom pre svega ostvaruje kroz infrastrukturne projekte, finansirane iz kineskih kredita.

XS
SM
MD
LG