Dostupni linkovi

Brnabić: Zagađenost vazduha u Srbiji nije veća nego prethodnih godina


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Banabić izjavila je, povodom povećanog nivoa zagađenja u Srbiji, da nema mesta ni razloga za paniku, jer se ne radi o nečem što je nova pojava, pošto se to ponavlja godinama, zbog vremenskih uslova.

"Ovo nije za paniku i nema mesta za paniku. Ključni problem u ovom trenutku su individualna ložišta, jer 60 odsto domaćinstava u Srbiji nisu priključena na sistem daljinskog grejanja", rekla je Brnabić novinarima na otvaranju Naconalne akademije za javnu upravu.

Istovremeno je iz Vlade Srbije saopšteno da će biti formirano telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

"Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije naglasili su da nema razloga za paniku, da podaci zdravstvenih ustanova pokazuju da nema povećanja broja dece koja su primljena na lečenje u odnosu na isti period u prethodnim godinama. Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja obavestili su predsednicu vlade da je trenutno zagađenje vazduha u našoj zemlji čestičnog tipa, i da varira u zavisnosti od perioda dana, klimatskih uslova i samog prisustva izvora zagađenja", navodi se između ostalog u saopštenju Vlade Srbije.

Kao najveći efekti koji negativno utiču na kvalitet vazduha označena su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila i nepovoljni meteorološki uslovi. Navodi se i da podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da nema dramatičnih promena u stepenu zagađenja u odnosu na ranije godine.

Dodaje se da će država stimulisati građane da se priključe na sistem centralnog grejanja gde god postoje uslovi za tako nešto. Takođe, navodi se i da je u toku projekat podsticanja korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i nastavak pošumljavanja.

Rigoroznija kontrola saobraćaja

Vlada Srbije je u saopštenju navela i da je konstatovano da iz godine u godinu imamo sve veći broj automobila zbog čega će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuti rigorozniju kontrolu učesnika u saobraćaju kada je reč o emitovanju izduvnih gasova sa posebnim fokusom na pooštravanje kontrole tehničkih pregleda.

Budžetom za 2020. godinu već su predviđene subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila. U saradnji sa "Putevima Srbije" uvode se električni punjači za automobile u gradovima i na autoputevima.

Povodom za vanredno zasednja vlade bilo je to što je u mnogim gradovima Srbije vazduh danima, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u kategoriji "jako zagađen".

Prema tim podacima, situacija je najteža u Valjevu, gde je koncentracija štetnih PM-10 i PM-2,5 čestica prelazila 300 mikrograma po kubnom metru.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji preporuke građanima da ograniče boravak na otvorenom prostoru, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG