Dostupni linkovi

Von der Leyen: Treba pokazati zemljama Zapadnog Balkana da ih želimo na našoj strani


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen smatra da se proces pristupanja zamalja Zapadnog Balkana treba odvijati paralelno sa procesom unutrašnjih reformi evropskih institucija.

”Kada je reč o pristupnim pregovorima ja bih se založila da promene procesa idu paralelno, odnosno da se zemljama da prilika da počnu pristupne pregovore”, izjavila je von der Leyen u njenom prvom nastupu pred novinarima od kada je, prvog decembra ove godine, preuzela dužnost šefice Evropske komisije.

”Strateški je apsolutno važno da što jasnije pokažemo zemljama Zapadnomg Balkana da ih želimo na našoj strani i da imamo veliki interes u njihovom približavanju Evropskoj uniji”, poručila je von der Leyen.

Ona je u sredu održala prvi redovan sastanak novog kabineta Komisije. Tom prilikom je naglasila da je nedavna odluka o neotvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila ”strateška grešaka” EU.
Predsednica Evropske komisije se od prvog dana njenog imenovanja zalagala za nastavak približavanja zemalja u regionu evropskim strukturama.

S tim u vezi, ona je danas priznala da se ne mogu zaobići stavovi zemalja članica EU kada su u pitanju izmene u pristupu prema pregovorima o članstvu, ali da je važno da se EU drži ideje pristupnih pregovora.
Inače, nakon francuskog zahteva, Evropska komisija će najvjerovatnije u januaru izaći sa novim predlozima o procesu pristupnih pregovora.

To je već najavio komesar za proširenje Oliver Varhelyi koji je u utorak u Evropskom Parlamentu naglasio da će se novom metodologijom “ojačati” pristupni proces, te da će isti će postati “dinamičniji”.

Pročitajte i ovo:

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG