Dostupni linkovi

Velika Britanija pozvala ambasadora Irana na razgovor


Bdijenje za žrtve pada aviona
Bdijenje za žrtve pada aviona

Velika Britanija je pozvala ambasadora Irana u toj državi na razgovor u znak protesta zbog kratkog pritvaranja ambasadora Velike Britanije u Teheranu, poručeno je iz Vlade ove zemlje.

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona novinarima je 13. januara rekao da će vlada iznijeti "snažne primjedbe" oko pritvaranja, nazvavši to "neprihvatljivim kršenjem" Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose.

"Tražimo potpuna uvjerenja od iranske vlade da se to više nikada neće ponoviti", naveli su iz kabineta premijera.

Ambasador Rob Macaire rekao je da je pritvoren 11. januara nakon što je prisustvovao bdijenju za žrtve prošlosedmičnog pada putničkog aviona u Iranu - od kojih su neki putnici bili Britanci.

U padu aviona "Ukranian International airlinesa", naime, poginulo je svih 176 osoba. Prvo se smatralo da je avionska nesreća, ali je, nakon nekoliko dana, iranska vojska priznala da su njene snage protuzračne odbrane nenamjerno oborile avion, što je izazvalo proteste u Iranu.

Macaire je napisao na Twitteru da je napustio bdijenje nakon 5 minuta, kada su neki ljudi počeli uzvikivati slogane.

Iran je 12. januara pozvao ambasadora da se žali zbog njegovog "nekonvencionalnog ponašanja na nelegalnom skupu", navodi iransko ministarstvo vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG