Dostupni linkovi

Vučić u pismu Si Đinpingu: Za Srbiju Tajvan je sastavni deo Kine


Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa predsednikom Kine Si Đinpingom
Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa predsednikom Kine Si Đinpingom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo kineskom predsedniku Si Đinpingu u kome je naveo da Srbija podržava politiku "jedne Kine", suprotstavlja se nezavisnosti Tajvana i da osuđuje svaki pokušaj ugrožavanja jedinstvenosti Kine, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

„Republika Srbija pruža snažnu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Narodne Republike Kine, apsolutno podržavajući politiku "jedne Kine" i napore kineske strane za mirno ujedinjenje zemlje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "za Republiku Srbiju Tajvan jeste i biće sastavni deo Narodne Republike Kine. Republika Srbija se suprotstavlja nezavisnosti Tajvana i osuđuje svaki pokušaj ugrožavanja jedinstvenosti NR Kine i rezultata Vaše politike, koja počiva na čvrstim principima mira i stabilnosti."

Inače, tajvanska predsednica Caj Ing-ven pobedila je 11. januara na predsedničkim izborima i osvojila drugi mandat, što ukazuje na snažnu podršku glasača njenom tvrdom stavu prema Kini.

Od tranzicije ka punoj demokratiji početkom 1980-ih godina, Tajvan je sve više isticao svoj identitet nezavisnosti od Kine, iako ga ne priznaju Ujedinjene nacije, niti bilo koja veća država.

Međutim, ta ostrvska zemlja ima sve aspekte funkcija suverene države, te izdaje sopstvene pasoše, ima svoju vojsku i pravni sistem, i važan je centar svjetske industrije visoke tehnologije.

XS
SM
MD
LG