Dostupni linkovi

Tajvanska predsednica osvojila drugi četvorogodišnji mandat


Tajvanska predsednica Cai Ing-wen u toku kampanje
Tajvanska predsednica Cai Ing-wen u toku kampanje

Tajvanska predsednica Caj Ing-ven pobedila je na danas održanim predsedničkim izborima i osvojila drugi mandat, što ukazuje na snažnu podršku glasača njenom tvrdom stavu prema Kini, javlja AP.

Caj je na današnjim izborima pobedila dva rivala Han Kuo-jua iz suparničke Nacionalističke partije i Džejmsa Sunga iz manje Partija narod prvi.

Glasači su se opredelili za njen tvrd stav prema Kini, a oglušili se o Hanove argumente za prijateljskije veze sa Pekingom koji Tajvan smatra svojom odmetnutom provincijom koja treba da bude dovedena pod njegovu kontrolu, ako je potrebno i silom.

Sa više od 70 odsto prebrojanih glasačkih mesta Centralna izborna komisija saopštila da je Caj osvojila 58 odsto glasova i da ima udobnu prednost nad najbližim rivalom Han Kuo-juom koji je imao 38 odsto. Treći kandidat Džejms Sung je imao četiri odsto.

Tajvan je razvio sopstveni identitet od kada se odvojio od Kine u građanskom ratu 1949.ali nikad nije zvanično proglasio nezavisnost. Peking polaže pravo na ostrvo s 23 miliona stanovnika i preti da bi upotrebio i silu da ga zaposedne.

Za mnoge u Tajvanu, višemesečni antivladini protesti u Hongkongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji, ukazali su na kontrast između njihovog ostrva s demokratskom vladom, i autoritarne, komunističke vladavine u kopnenom delu Kine. Caj je prikazala izbore kao šansu da se zaštiti demokratija Tajvana.

Od tranzicije ka punoj demokratiji početkom 1980-ih Tajvan je sve više isticao svoj identitet nezavisnosti od Kine, iako ga ne priznaju Ujedinjene nacije, niti bilo koja veća država. Ta ostrvska zemlja međutim ima sve aspekte funkcija suverene države, te izdaje sopstvene pasoše, ima svoju vojsku i pravni sistem, i važan je centar svetske industrije visoke tehnologije.

XS
SM
MD
LG