Dostupni linkovi

Vulin uručio orden i sablju Andriji Madniću


Vulin i Mandić
Vulin i Mandić

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je bivšim pripadnicima Vojske Jugoslavije (VJ) iz Crne Gore Andriji Mandiću, inače jednom od političkih lidera Srba u Crnoj Gori, i Danilu Lekoviću Vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane Srbije, saopšteno je iz ministarstva.

Vulin je posle uručivanja priznanja, istakao da svi koji su 1999. branili Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) zaslužuju podjednaku pažnju i poštovanje, bez obzira da li su državljani Srbije ili Crne Gore.

"Svako ko je te 1999. godine bio uz svoj narod i uz svoju zemlju, zaslužuje naše poštovanje i zaslužuje da mu se i na ovaj način odužimo. Predsednik Aleksandar Vučić, vrhovni komandant Vojske Srbije, održao je istorijski govor. Svaki državni organ Republike Srbije je dužan da nakon tog govora uradi svoj deo, da sve od sebe da se upravo na taj način pokaže srpskom narodu u Crnoj Gori", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, predugo je trajalo i "mnogo decenija je prošlo od kako su Srbi u Crnoj Gori mogli da budu sigurni da je država Srbija čvrsto uz njih, da će uvek biti uz njih i da će imati na koga da se oslone".

Mandić je rekao da je odličje veliko priznanje za bateriju kojom je komandovao i za sve rezerviste u Crnoj Gori.

"Ovo je veliko priznanje za bateriju kojom sam komandovao, veliko priznanje za sve rezerviste u Crnoj Gori, a bilo ih je ogroman broj 1999. godine, koji znaju i koji se ponose što su se odazvali na poziv otadžbine i što su branili svoju otadžbinu onako kako su to radili naši slavni preci. Dvadeset godina je proteklo i mnogi su se u Crnoj Gori trudili, isti oni koji su pozivali na dezerterstvo 1999. godine, koji su radili za NATO savez 1999. godine, da ljudi treba da se stide toga što su pripadali Vojsci Jugoslavije", rekao je Mandić.

Uz Spomen medalju, na današnjem prijemu ministar Vulin uručio je Mandiću i sablju.

Mandić, jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori, bio je uhapšen krajem decembra prošle godine, zbog incidenta koji je, zajedno sa nekolicinom kolega, izazvao u crnogorskoj Skupštini na dan usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji DF, Srpska pravoslavna crkva, ali i zvanični Beograd smatraju spornim.

XS
SM
MD
LG