Dostupni linkovi

Mandić, Knežević i Zogović pušteni iz pritvora


Lideri DF-a po izlasku iz pritvora
Lideri DF-a po izlasku iz pritvora

Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i poslanik Milun Zogović pušteni su jutros iz pritvora, objavio je DF na svojoj FB stranici. Tužilaštvo je usvojilo žalbu na odluku o zadržavanju do 72 sata.

Poslanici DF-a su danas na konferenciji za medije pozvali predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi veroispovesti, već da ga vrati Skupštini na doradu.

Lider DF-a Andrija Mandić je ponovio da je Zakon usmeren protiv SPC, ali i protiv građana, protiv, kako navodi, svake pravoslavne porodice u Crnoj Gori.

Mandić navodi da će na osnovu tog Zakona biti moguće oduzimati imovinu SPC u Crnoj Gori.

Sagledali su, kaže, okolnosti i odlučili da upute poruku građanima.

“Ovo što je izglasano u Skupštini dok ga ne proglasi predsednik Crne Gore ne može se primenjivati. Mi pozivamo predsednika da ukazom ne proglasi zakon, već da ga vrati u Skupštinu kako bi ga doradili”, naveo je Mandić, prenosi RT CG.

Kaže i da je na DF-u da izvrši snažan pritisak na vlast. Ipak ostatak opozicije pozivaju na organizovanje protesta.

“Za organizaciju izlaska na ulice zadužena je SPC kao i mi koji se zalažemo za promenu zakona”, naveo je Mandić.

Poslanik DF-a Milan Knežević je naveo da im je mimo Zakona i Ustava, bez skidanja imuniteta određeno zadržavanje.

“DF će svim onim ljudima koji su postradali u ovoj kristalnoj noći izaći u susret”, naveo je Knežević.

Naveo je i da očekuju odgovor opozicije, kako bi zajedno krenuli da izvrše pritisak, kako bi zakon bio povučen.

Knežević je predsednika države Mila Đukanovića nazvao izdajnikom i pozvao mitropolita Amfilohija da ga prokune.

Mandiću, Kneževiću i Zogoviću je sinoć bio određen pritvor od 72 sata, posle čega su počeli štrajk glađu, potvrdio je ranije medijima njihov advokat Dražen Medojević.

Mandić, Knežević i Zogovoć privedeni su zajedno sa još 14 poslanika DF-a, u noći izmedju četvrtka i petka nakon što su zajedno sa ostalim poslanicima tog opozocionog saveza pkušali da spreče glasanje o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti.

Poslanici Fronta su pokušali da aktiviraju petardu, čupali skupštinski inventar, nasrtali na ostale poslanike, posle čega su privedeni u policiji i udaljeni iz Skupštine u narednih 15 dana. Skupština je prethodno odbila sve amandmane Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) na zakonski tekst.

Mandić, Knežević i Zogović su jedini zadržani, dok su ostali poslanici DF juče nakon saslušanja pušteni na slobodu.

Osnovno tužilaštvo Mandića i Kneževića tereti za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, dok je Zogović osumnjičen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Skupština Crne Gore je u petak rano ujutro usvojila Zakon o slobodi veroispovijesti koji na nov način uređuje odnose crkve i države.

Usvajanje zakona je podiglo tenzije u Crnoj Gori. Protiv zakona je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC koja smatra da je "diskriminantan i neustavan", da ne omogućuje slobodu vere, već "otimačinu" imovine Mitropolije.

Vlada, koja je predlagač zakona, negira ovakvu interpretaciju zakona i navodi da je usvojen u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Zakon predviđa podržavljenje imovine za koje crkve nemaju dokaz o vlasništvo do 1918. godine, kada je Crna Gora izgubila međunarodno-pravni subjektivitet i postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

XS
SM
MD
LG