Dostupni linkovi

Sukobi policije i demonstranata širom Francuske


Francuska policija upotrijebila je suzavac protiv demonstranata u Parizu i u drugim gradovima, koji su protestovali zbog reforme penzionog sistema, a pridružile su se i pristalice "žutih prsluka".

U Parizu, demonstranti su policiju gađali kamenjem, pokušavali da postave barikade na ulicama i palili kontejnere i kante za smeće.

Policija je odgovorila suzavcem. Na jednom mjestu zapaljen je bilbord na kome je bila reklama za banku, a vatra se proširila na susjednu zgradu.

Tenzije su danas posebno velike, jer su sukobi demonstranata i policije izbili na više mjesta u cijeloj zemlji.

Sukobi policije i demonstranata zabilježeni su i u Monpeljeu, Kaenu i drugim lokacijama. U Nantu je policija upotrijebila suzavac i vodene šmrkove.

Štrajk u cijeloj zemlji zbog reforme penzionog sistema ušao je danas u 38. dan, a pridružili su im se i "žuti prsluci", koji je više od godinu dana protestuju svakog vikenda zbog mjera štednje.

I forenzičari traže bolje uslove rada

I francuski forenzičari pokušali su da skrenu pažnju na uslove u kojima rade tako što su ispred zgrade suda u Lionu postavili ogromno lažno mjesto zločina, javlja Rojters.

Oko 200 forenzičara, obučeni u zaštitna odijela, položili su lutke isprskane lažnom krvlju ispred zgrade suda u Lionu na istoku Francuske.

"Tretirani smo kao administrativni radnici iako mi svakodnevno radimo u uslovima koji su jednako teški kao i oni u kojima rade regularni policajci", rekao je Tomas Rusije iz sindikata "Snipat".

Forenzičari, koji su u štrajku već tri sedmice, traže bolje finansijske i uslove penzionisanja.

Francuski sindikat CGT i dalje za povlačenje nacrta reforme penzija

Francuski sindikat CGT, koji organizuje štrajk železnice poslednjih nedelja širom zemlje, večeras je zadržao zahtev o povlačenju nacrta reforme penzija uprkos ustupcima vlade o starosnoj granici.

Sindikat, koji odbija cijelio prijedlog reforme, saopštio je da je ustupak vlade samo "mazanje očiju" kako bi vlasti pridobile neke sindikate.

"CGT je više nego ikada odlučan u zahtjevu o povlačenju" teksta o reformi, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Premijer spreman da povuče spornu reformu

Francuska vlada je večeras izrazila spremnost da povuče sporni deo reforme penzija koja se odnosi da starosnu granicu od 64 godine za odlazak u penziju.

Predsednik francuske vlade Eduar Filip u pismu upućenom sindikalnim organizacijama koje su se posebno bunile na starosnu granicu u nacrtu reforme, obećao je da će pokušati da pronađe rješenje kako bi se okončao petonedeljni štrajk železnice koji parališe zemlju, posebno Pariz i okolinu.

Drugi sindikat, CFDT pozdravio je odluku vlasti i dodao da će biti nastavljeni pregovori o drugim mjerama reforme kao što je univerzalni način isplate penzije umesto trenutno 42 režima isplate za različite profesije.

Štrajk železnice počeo je 5. decembra a istovremeno su organizovani protesti na poziv sindikata, dok građanski pokret "Žuti prsluci" više od godinu dana subotom organizuje proteste protiv opšte politike predsednika Francuske Emanuela Makrona.

XS
SM
MD
LG