Dostupni linkovi

Inzko: O netačnim tvrdnjama o državnosti RS bit će obaviješteno VS UN-a


Valentin Inzko
Valentin Inzko

Ured visokog predstavnika (OHR) ocijenio je danas u saopćenju za javnost da proslavljanje dana Republike Srpske(RS) 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka.

Iz OHR-a poručuju da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. januara kao dana RS sa Ustavom BiH, te je utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno.

Ponovivši da se ne protivi danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju.

"Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH", rekao je Inzko i dodao da je obilježavanje dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.

Dodik: 'Nema slobode za srpski narod bez države'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Istakao je da smo u posljednjih nekoliko dana često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države, ali da Ustav jasno definira BiH kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi.

"Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom - dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno. Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izviješteno Vijeće sigurnosti UN", rekao je Inzko.

Naveo je da je, bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono čvrsto utemeljeno u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu.

"Ustavni sud je ključna daytonska institucija s isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja dana RS devetog januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana", rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG