Dostupni linkovi

Bez dogovora vlasti i sindikata u Francuskoj


Protesti u Parizu, ilustrativna fotografija
Protesti u Parizu, ilustrativna fotografija

Današnji pregovori između francuske administracije i sindikata nisu doneli rešenje spora oko penzijske reforme pošto su obe strane čvrsto ostale pri svom stavu.

Administracija predsednika Emanuela Makrona usprotivila se sindikatima nacrtom zakona o reformi penzijskog sistema u kojem je i sporna klauzila o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Premijer Eduar Filip izjavio je da reforma mora rezultirati uravnoteženim penzijskim budžetom i da je podizanje starosne granice najbolji način da se to i postigne.

Nakon današnjeg susreta sa liderima sindikata, premijer Filip je najavio da će poslati konkretne predloge ali nije sugerisao gdje bi administracija mogla popustiti.

Stav Vlade izazvao je negodovanje sindikata, uključujući i jedan od najvećih "CFDT" koji je danas odbacio ponudu administracije o daljim razgovorima ukoliko parlament nastavi da diskutuje o nacrtu.

"Učestvovaćemo u razgovorima pod jednim uslovom a to je da ishod nije određen od samog početka", rekao je predsednik "CDFT" Loren Berže.

Za razliku od sindikata "CGT" predstavnici "CFDT" su saglasni sa suštinskim principom predloga vlasti kojim se u Francuskoj zamenjuju 42 penzijska sistema i različite starosne dobi za odlazak u penziju sa jedinstvenim sistemom zasnovanom na bodovima i istim pravima za svakog.

Međutim, "CFDT" odbacuje povećanje starosne granice za koju smatra da je "slepa i nepravedna".

XS
SM
MD
LG