Dostupni linkovi

Britanski dvorski savjetnici pripremaju put za nezavisnost princa Harija


Megan i Hari

Kraljica Elizabeta II (Elizabeth) brzo djeluje da bi upravljala javnom porodičnom krizom povodom odluke njenog unuka, princa Harija (Harry) i njegove supruge Megan Markl (Meghan Markle) da se udalje od kraljevske porodice, i naredila dvorskim savjetnicima da im u roku od nekoliko dana nađu buduću ulogu, prenosi AP.

Zvaničnici koji predstavljaju najviše članove kraljevske porodice - kraljicu, njenog sina princa Čarlsa (Charles), unuke - prinčeve Vilijama (William) i Harija i njegovu suprugu Megan, sastaju se da razrade izvodljivo rješenje za kraljevski par.

Megan se vratila u Kanadu gdje su ona i Hari proveli Božić, umjesto s ostalim članovima kraljevske porodice na kraljičinom imanju u Sandringemu (Sandringham), u Engleskoj. Megan ima duboke veze s Kanadom pošto je živjela u Torontu dok je glumila i televizijskoj seriji "Dva lica pravde" (Suits).

Pregovori su uslijedili nakon što su Hari i Megan 8. januara objavili da se povlače kao viši članovi britanske kraljevske porodice, da žele postati finansijski nezavisni i da će vrijeme provoditi i u Velikoj Britaniji i u Sjevernoj Americi. Ta njihova odluka je izazvala ogromne kritike britanskih medija.

Par se dugo žalio na agresivno medijsko izvještavanje i optužio neke britanske komentatore i za rasizam. Hari i Megan su kritkovali ustaljen aranžman za izvještavanje o kraljevskoj porodici i naveli da žele ubuduće direktno komunicirati s javnošću, preko društvenih mreža.

Prema izvještajima, kraljica i drugi članovi porodice su bili povrijeđeni njihovom odlukom jer nisu o njoj bili obavješteni prije ne što je objavljena. Ubrzo su uslijedile vijesti o pregovorima o njihovoj budućoj ulozi.

Saopštenje para 8. januara je ostavilo bez odgovora mnoga pitanja, kao šta planiraju da rade i kako će sticati privatne prihode bez bacanja sjenke na ugled kraljevske porodice. Za sada se oni velikim dijelom finansiraju iz prihoda Vojvodstva Kornvola (Cornwall) Harijevog oca princa Čarlsa.

Princ Čarls koristi prihode od tog imanja za plaćanje svojih mnogih aktivnosti i aktivnosti svoje supruge Kamile (Camilla) i sinova Harija i Vilijama. Vojvodstvo Kornvola ustanovljeno je 1337. godine i prema srednjovjekovnoj povelji, Čarls ne može prodati bilo koji dio imanja ili drugu imovinu, ali ima prava na prihode koji se ostvaruju, koji su 2019. godine bili oko 21,6 miliona funti.

Hari i Megan su rekli da planiraju prekinuti finansiranje iz državnog kraljevskog fonda koji se svake godine daje kraljici za zvaničnu upotrebu, koji pokriva pet posto troškova njihove kancelarije.

Njih dvoje takođe imaju znatnu ličnu imovinu. Hari je naslijedio sedam miliona funti od svoje majke princeze Dijane (Diana), kao i novac od svoje prabake. Megan ima novac od uspješne glumačke karijere.

Oni su rekli da bi željeli biti slobodni da rade pod sopstvenim uslovima, istovremeno nastavljajući da podržavaju rad kraljice Elizabete II, Harijeve bake. Osobe koje prate kraljevsku porodicu smatraju da bi to moglo biti problem.

Dejvid Maklur (David McClure), televizijski producent i pisac koji je proučavao bogatstvo kraljevske porodice, pita se kako se može biti pola vremena u kraljevskoj porodici, a pola vremena van nje.

"Pola sedmice ispunjavati javne obaveze, a pola sedmice zarađivati za sebe televizijskim nastupima, predavanjima knjigama? To je puno opasnosti", rekao je on.

Plan izgleda nije koordinisan s palatom koja je brzo poslije njihove objave saopštila da je sve to u ranoj fazi i da su to komplikovana pitanja za koja će biti potrebno vrijeme da se razrade. Kraljica je, međutim, 9. januara naložila da se brzo nađe rješenje za njihovu novu ulogu.

XS
SM
MD
LG