Dostupni linkovi

Počeo novi protest u Beogradu


Na Platou ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, počeo je 58. po redu građanski protest "1od5miliona".

Prema najavi organizatora, nakon govora na platou, biće organizovana protestna šetnja do zgrade Predsedništva gde će, kako je navedeno u saopštenju,"kucati na vrata", kao što su, dodaje se, prethodnih subota "kucali na vrata" Rektorata, Radio Televizije Srbije, Skupštine.

Organizatori su takođe u saopštenju upozorili institucije koje predstavljaju simbole kulture grada Beograda da bi zamenik gradonačelnika Goran Vesić "mogao da ih proda ukoliko nastave da ćute, kao što je to uradio sa Sava centrom".

"Zato, da bi još jedanput pokušali da spasemo Beograd večeras ćemo obići Narodno pozorište, Narodni Muzej, Atelje 212, Politiku, Radio Beograd, Radio Televiziju Srbije i zgradu Predsedništva", navedeno je u saopštenju "1 od 5 miliona".

Najavljeno je da će u toku protesta građani lepiti cene na sve "ove Vesićeve mete".

Prethodne subote, 4. januara, na prvom protestu u 2020. godini, okupljeni su ispred zgrade Radio Televizije Srbije pravili buku 30 minuta, tokom trajanja centralnog dnevnika RTS-a.

Protesti u Beogradu održavaju se svake subote, duže od godinu dana. Na protestima tokom 2019. godine, različiti, u tom trenutku aktuelni, dnevno-politički događaji oblikovali su temu proteste. U nekoliko navrata, takođe različitim povodom, dolazilo je i do incidenata.

Poslednji od njih dogodio se 7. decembra, kod ulaza u zgradu Skupštine Srbije kada je došlo do guranja između demonstranata i obezbeđenja Parlamenta Srbije. Okupljeni ispred Skupštine, skandirali su "Ustanak" i "Gotov je", a među njima je bio lider i Dveri Boško Obradović.

Incident ispred Skupštine Srbije na protestu '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

U aprilu 2019. godine, ispred zgrade Skupštine Srbije u organizaciji opozicionih stranaka, održan je i veliki protest"1 od 5 miliona", u kojem su učestvovali građani širom Srbije.

Antivladini protesti u Srbiji počeli su 8. decembra 2018. godine pod parolom "Stop krvavim košuljama". Neposredan povod okupljanju bio je napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića uoči skupa u Kruševcu, krajem novembra.

Protesti pod promenjenom parolom "1 od 5 miliona" održavaju se do danas a nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je komentarišući bunt građana poručio: "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

Jedan od glavnih zahteva organizatora protesta, od početka okupljanja, su i ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao i premijerke Ane Brnabić.

XS
SM
MD
LG