Dostupni linkovi

Ministarstvo kulture najavilo sudski postupak protiv tabloida 'Srpski telegraf'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najavilo je da će ponovo pred nadležnim sudskim organima pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima, zbog pisanja tabloida "Srpski telegraf" o otmici maloletne devojčice, saopšteno je u petak iz tog ministarstva.

U Ministarstvu kažu da će to činiti svaki put kada proceni da su ugroženi interesi bilo kog deteta a naročito onog koje je bilo žrtva svirepog krivičnog dela.

"Upornost 'Srpskog telegrafa' u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti. Zloupotrebi medija mora se stati na put svim raspoloživim zakonskim sredstvima i odgovornim društvenim postupanjem", navodi se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović prethodno je u izjavi medijima rekao da je to ministarstvo pokrenulo prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima.

On je dodao da je protiv tri tabloida koji su objavili delove iskaza osumnjičenog za otmicu Ninoslava Jovanovića podneta prekršajna prijava zbog kršenja članova 74,77, 79 i 80 Zakona o informisanju i medijima.

Podsetimo, pojedini tabloidi su u četvrtak na naslovne strane izvukli izjave uhapšenog Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je da objavljivanje detalja o otmici maloletnice u pojedinim novinama prevazilazi kršenje Kodeksa novinara i da je to slučaj za nadležno tužilaštvo.

Potez tabloida kritikovala su i novinarska udruženja UNS i NUNS.

XS
SM
MD
LG