Dostupni linkovi

Oštre reakcije na tabloide u Srbiji zbog objavljivanja detalja o otmici devojčice


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da današnje naslovne strane pojedinih tabloida u kojima su objavljeni detalji o otmici i nasilju nad 12-godišnjom M. K. predstavljaju samo dno medijskog nemorala i bestidnosti i sa najdubljim gnušanjem ocenilo da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja.

Oni su, kako se navodi, već previše patili da bi im neki "medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama".

Pojedini tabloidi na naslovnim stranama donose izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

"Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja će, kako je najavilo, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, a očekuje i brzu i odlučnu reakciju Javnog tužilaštva.

I predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je objavljivanje detalja o otmici i nasilju nad devojčicom, navodeći da je to "primer onoga što mediji ne treba da rade". Ona je pozvala medije da pomognu u borbi protiv nasilja, "a ne da ga produžavaju".

"Primeri današnjih naslovnih strana su primer onog što mediji ne treba da rade jer objavljivanje detalja otmice i nasilja koje je pretrpela Monika Кarimanović zapravo produžava nasilje nad njom i nakon što je devojčica pronađena, a njen otmičar uhapšen", navela je potpredsednica Vlade Srbije a saopšteno iz njenog kabineta.

Ocenila je da mediji "treba da budu partneri u borbi protiv nasilja, a ne da senzacionalizmom produžavaju nasilje nad žrtvom".

"Mediji mogu da budu važan partner u borbi protiv nasilja, ali to mogu biti samo ako šalju poruku da je svako nasilje nedopustivo, ali i da stanu u zaštitu žrtava, makar tako što će se uzdržati od objavljivanja tekstova i fotografija o pretrpljenom nasilju", navela je Zorana Mihajlović.

Reagovala i novinarska udruženja

Udruženje novinara Srbije (UNS) ranije je osudilo današnje naslovne strane "Srpskog telegrafa" i "Informera" kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osudjivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

U saopštenju, NUNS je pozivao nadležno tužilaštvo da protiv tih listova preduzme odgovarajuće sankcije jer su "najgrublje" prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima kojim se nalaže da se "opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja".

Udruženje je podsetilo da su tim tekstovima novina, "poznatih po upornom nepoštovanju novinarske etike", grubo prekršili i Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

Na naslovnim stranama "Srpskog telegrafa" i "Informera" objavljen je iskaz koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

XS
SM
MD
LG