Dostupni linkovi

Vrhovni sud Španije odbio osloboditi zatvorenog separatistu


Oriol Junqueras (Oriol Žunkeras)
Oriol Junqueras (Oriol Žunkeras)

Vrhovni sud Španije saopštio je u četvrtak da su obavijestili Evropski parlament da katalanski separatistički lider Oriol Junqueras (Oriol Žunkeras) neće biti pušten iz zatvora kako bi preuzeo svoju poziciju kao poslanik u Parlamentu, uprkos presudi suda Evropske unije u kojoj se navodi da Junqueras ima pravo na imunitet.

Junqueras je u oktobru prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 13 godina zbog svoje uloge u propalom pokušaju organizovanja referenuma za nezavisnost Katalonije 2017. godine.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade bio je u pritvoru kada je u maju na listi Katalonske republikanske ljevice (ERC) izabran u Evropski parlament. Zbog toga nije mogao da učestvuje na konstitutivnoj sjednici parlamenta i da preuzme dužnost.

Njegov slučaj je dobio na snazi prošlog mjeseca kada je najviši sud Evropske unije presudio da katalonski vođa kao europarlamentarac ima pravo na imunitet. Međutim, posljednja riječ o tome na koji način ispoštovati ovu presudu ipak je prepuštena Vrhovnom sudu Španije.

Sud je odlučio zatvorska kazna Junqueresa mu onemogućava da uživa imunitet kao europoslanik. Također su odbacili mogućnost dopuštanja Junqueresu da putuje u Evropski parlament i bilo kakvo poništenje njegove kazne.

"Nema osnove za njegovo oslobađanje", napisao je Sud u presudi.

Njegova stranka reagovala je sa razočarenjem na posljednju odluku Vrhovnog suda koju su opisali kao 'špansku nepravdu' optužujući Sud za kršenje Junqueresovih prava i nepoštivanje međunarodnih institucija.

Početkom oktobra 2019. godine, Vrhovni sud Španije osudio je devet katalonskih separatističkih lidera na kazne zatvora između devet i 13 godina zbog njihove uloge u proglašavanju nezavisnosti Katalonije na zabranjenom referendumu 2017. godine.Trojica optuženih proglašeni su krivima za neposluh i neće izdržavati zatvorsku kaznu.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglašena nezavisnost zbog čega je vlada premijera Španije Marijana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

Katalonski protesti zbog presude
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG