Dostupni linkovi

UN: Španija mora osloboditi katalonske separatiste


Protest katalonskih separatista u Barseloni, 16. februar 2019.
Protest katalonskih separatista u Barseloni, 16. februar 2019.

Španija mora osloboditi tri zatvorena lidera katalonskih separatista koji se sučavaju sa suđenjem zbog svoje uloge u propalom pokušaju nezavisnosti regije iz 2017. godine, saopštili su iz stručne grupe Ujedinjenih nacija u srijedu.

UN-ova radna grupa saopštila je u izvještaju da Španija treba da istraži proizvoljnu odluku da uskrati mogućnost kaucije za trojicu separatista i da im omogući priliku da traže kompenzaciju.

Devet bivših katalonskih lidera se još uvijek nalaze u zatvoru dok čekaju suđenje na onosvu optužbi koje uključuju pobunu i zloupotrebu javnih fondova koji se povezuju sa njihovim navodnim ulogama iz 2017. godine u organiziranju referenduma o secesiji i proglašenju nezavisnosti.

Izvještaj dolazi dan nakon što je Evropski sud za ljudska prava jednoglasno odbacio slučaj koji je pokrenulo desetine katalonskih političara tvrdeći da je španski ustavni sud prekršio njihova prava blokirajući sjednicu u regionalnom parlamentu na vrhuncu krize secesije.

Radna grupa UN-a nema ovaštenja da naredi oslobađanje pritvorenika i zavisi od pritiska moralnom težinom na vlade, iako su na kraju odluke radne grupe često bile ignorisane.

XS
SM
MD
LG