Dostupni linkovi

Kosovo: Mesec dana pritvora za Berishu-Huduti zbog sumnje na podsticanje terorizma


Osnovni sud u Prištini na zahtev Specijalnog tužilaštva odredio je jednomesečni pritvor Igballi Berisha-Huduti zbog krivičnog dela za podstrekivanje na izvršenje terorističkih dela iz Krivičnog zakonika Kosova.

Kako se navodi u saopštenju suda, postoji osnovana sumnja da je okrivljena počinila krivično delo za koje se sumnja, što dokazuje njena objava na društvenoj mreži Facebook u kojoj se podstiče na izvršenje terorističkih dela. Sud takođe smatra da postoji bojazan da ona, ako se brani sa slobode, može da pobegne kako bi izbegla krivičnu odgovornost sa kojom je suočena.

Policija Kosova je uhapsila Ikballu Berisha-Huduti nakon što se putem društvenih mreža izjasnila protiv ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija tokom napada dronom kojeg su izvršile Sjedinjene Države.

Berisha-Huduti je u nekoliko objava na Facebooku izrazila svoje mišljenje u vezi ubistva Soleimanija, opisavši ga kao "velikog čoveka".

Ona je takođe napisala da “ubijanjem gospodara kuće, ubili ste sve članove porodice, osveta je obavezna, ali nema granice”. Kasnije je izbrisala svoje objave, navodeći da su lokalni mediji to izvadili iz konteksta.

Kosovski rukovodioci podržali su američko delovanje protiv iranskih aktivnosti.

Predsednik Kosova Hashim Thaci to je saopštio 3. januara, dodajući da su te aktivnosti prouzrokovale teror, nestabilnost i globalnu zabrinutost.

Gužve u Kermanu pred ukop Solejmanija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00


XS
SM
MD
LG