Dostupni linkovi

EU traži od premijera Libije primirje i upozorava na sporazum s Turskom


Snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) nedaleko od Tripolija, travanj 2019.
Snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) nedaleko od Tripolija, travanj 2019.

Europski čelnici upozorili su 8. siječnja međunarodno priznatog premijera Libije da ne dopusti turskim trupama dolazak na libijsko tlo ili da pristane na sporazum s Turskom o prirodnom plinu kako bi se izbjegla nova previranja u zemlji.

Dan nakon što su britanski, francuski, njemački i talijanski ministar vanjskih poslova osudili turske planove za slanje vojnog osoblja u Tripoli, premijer Libije Fayez al-Serraj otišao je na kratko putovanje u Bruxelles kako bi se sastao s dužnosnicima EU-a, nakon što je plan za susret u Tripoliju 7. siječnja bio ocijenjen kao preopasan.

EU, želeći da izbjegne nijemo promatranje dok se strane sile utrkuju za utjecajem i izvorima plina u Libiji, pritisnula je Serraja da radi na primirju jer se pojačavaju borbe između suparničkih istočnih i zapadnih administracija.

Ulozi su veliki - bezakonje u Libiji posljednjih je godina poremetilo proizvodnju nafte članice OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte), potaknulo krijumčarenje migranata u Europu i ostavilo prostor islamističkim militantima.

Charles Michel, koji koordinira vlade EU u Bruxellesu, rekao je da je za Serraj rekao "da nema vojnog rješenja", dok je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istakao da građanski rat u Siriji mora biti spriječen.

"Želimo izbjeći da Libija postane poprište ratova", rekao je Maas, pozivajući se na planove Turske za vojnu pomoć Serraju i rusku potporu premijerovom suparniku na istoku, Khalifi Haftaru.

"Libija ne može postati druga Sirija i stoga treba brzo ući u politički proces, sporazum o učinkovitom prekidu vatre i embargu na oružje", rekao je Maas, dodavši da želi samit o Libiji narednim tjednima u Berlinu.

Turska namjerava poslati vojsku u Libiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG