Dostupni linkovi

Upitna isplata januarske plate u Kantonu Sarajevo


Mirza Čelik
Mirza Čelik

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj je trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju institucija Kantona Sarajevo (KS), prekinuta je u srijedu zbog nedostatka kvoruma.

Ministrica pravde i uprave u Vladi KS Lejla Brčić istakla je da će zbog nedonošenja Odluke za privremeno finasiranje biti blokirane isplate plata za 23 hiljade onih koji su vezani za finansiranje Kantona Sarajevo.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici iz Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i SBB-a i Demokratske fronte (DF) Željka Komšić, koji su, nakon postignutog dogovora lidera ovih stranaka, nova većina u Skupštini. Naime, ranije je većinu činila „šestorka“, koja je vladala od Opštih izbora 2018. godine do decembra 2019.

Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik, član SDA, na prethodnoj je sjednici većinom glasova izabran za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. On je u srijedu, 8. januara, novinarima rekao da je sjednica morala biti prekinuta.

„Oni danas ne mogu ništa drugo nego samo zaključiti, jer nemaju dovoljan kvorum. Pečat još nije vraćen, a mi imamo nekoliko akata koje trebamo da uputimo u "Službene novine", rekao je Čelik.

Mirza Čelik, novi predsjedavajući Skupštine izrazio je nadu da će oni koji su prije bili većina u Skupštini sada prihvatiti da više nisu dio vlasti.

„Danas smo pripremili odluke koje na žalost zbog pečata ne mogu biti objavljene u 'Službenim novinama'“, rekao je Čelik i pozvao nadležne istražne organe, tužilaštvo, da se uključe u rješenje problema, odnosno, da vrate pečat.

Mirza Čelik, kojeg osporava stara skupštinska većina, izjavio je u utorak da je zajedno sa sekretarom Skupštine, u pokušaju da preuzme funkciju, došao u službene prostorije da traži pečat. On je novinarima tada rekao da su se tome protivili Elmedin Konaković, bivši predsjedavajući Skupštine Kantona iz stranke Narod i pravda i ostali poslanici istjeravši sekretara.

Zamjenik predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda nakon prekida sjednice 8. januara rekao na da SDA "potragom" za pečatom traži alibi za ono što rade, te ih poziva da sjednu i dogovore privremeno finansiranje.

"Nema vraćanja pečata. Pečat je u Skupštini, u skladu s propisima, članovima 2. i 12. Zakona o pečatima KS. U skladu sa zakonom smo zaštitili pečat“, rekao je Konaković.

Ministar finansija u Vladi KS Amel Kovačević rekao je da je javni interes u Kantonu Sarajevo ugrožen zbog neodgovornog ponašanja zakonodavne vlasti, odnosno, nove većine u KS.

„Nije usvojena odluka o privremenom finansiranju a to je ozbiljan atak na građane KS“, kazao je Kovačević naglasivši da je krajnji rok za donošenje Odluke o privremenom finansiranju 31. januar.

XS
SM
MD
LG