Dostupni linkovi

Radnici Zenicatransa neće 'radikalizirati' štrajk glađu


Zenica, ilustrativna fotografija
Zenica, ilustrativna fotografija

Radnici Javnog-komunalnog preduzeća Zenicatrans koji su u utorak započeli štrajk glađu u holu autobuske stanice Zenica, odlučili su da ne "radikaliziraju" štrajk, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Huso Sarvan, predsjednik Sindikata radnika Zenicatransa.

„Neće jesti, ali će i u narednom periodu nastaviti da konzumiraju vodu“, kazao je u izjavi Sarvan.

Sarvan je potvrdio da su u srijedu ujutro intervenisali i ljekari Hitne pomoći Zenica.

„Bila je jedna intervencija, pozvali smo hitnu. Jednom od radnika, koji je, inače, na inzulinu, pozlilo je“, kaže Sarvan.

Sarvan je rekao da od utorka ujutro štrajkuje 17 radnika.

„Naš zahtjev je jednostavan, da se prekine ova agonija, da se riješi pitanje Zenicatransa na bilo koji način, da radnici budu obeštećeni, da budu uplaćeni doprinosi, isplate preostale plate, pa neka onda oni rade šta hoće od ovog preduzeća“, rekao je Sarvan.

Radnici tog preduzeća su od utorka 31. decembra 2019. držali u blokadi Autobusku stanicu Zenica, ali su u utorak, 7. januara 2020. samo za dolaske autobusa sa međunarodnih i međugradskih linija oslobodili nekoliko perona izvan stanice.

Nakon duže blokade računa od Kantonalnog poreskog ureda Zenica, račun firme u utorak, 7. januara je deblokiran, čime su stvoreni uslovi za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija.

Međutim, radnici traže da se pronađe neko sistemsko rješenje za spas preduzeća.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u septembru, donijelo je zaključak da im se za posljednja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog budžeta Grada doznači po 150.000 KM (75.000 eura), te i jednokratno 400.000 KM (200.000 eura), ali rebalans budžeta za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmanom koje su na Prijedlog budžeta za 2020. godinu uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 miliona KM (1,25 miliona eura) bio amandman za pomoć toj gradskoj firmi, povukao je iz rasprave taj dokument.

Kasumović je u petak, 3. januara, napustio i hitnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o Zenicatransu, jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o budžetu Grada za 2020. godine.

XS
SM
MD
LG