Dostupni linkovi

Dodik sa Irinejem na paljenju badnjaka u Beogradu


Irinej i Dodik na paljenju badnjaka u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, u prisustvu vernika, organizovano je tradicionalno paljenje badnjaka uoči Božića.

Badnjak je zapaljen u prisustvu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinija i člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Iako je bilo najavljivano, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prisustvovao paljenju badnjaka.

Poglavar SPC čestitao je Božić svim vernicima u zemlji i inostranstvu, te dodao da posebno želi srećan praznik "braći u Republici Srpskoj jer smo jedinstven narod".

"Želeo bih da tako bude i sa bratskom Crnom Gorom što narod u Crnoj Gori danima pokazuje da je većinom srpskog porekla, da čuva svoju veru i pokazuje jedinstvo i u otadžbini i van nje", rekao je Irinej nakon paljenja badnjaka koje je uoči Božića organizovano ispred hrama Svetog Save u Beogradu.

On je posebno zahvalio članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku koji je prisustvovao nalaganju badnjaka i uputio pozdrav narodu Republike Srpske jer, kako je dodao, "mi dišemo jednim duhom".

Irinej: Za Srbiju i Republiku Srpsku ne postoje granice

Patrijarh Irinej se uoči nalaganja badnjaka sastao sa Dodikom u zgradi Patrijaršije SPC u Beogradu. Kako prenosi agencija Srna, on je nakon susreta rekao da „za Srbiju i Republiku Srpsku ne postoje granice, kao i da one i ne smeju i ne treba da postoje jer je reč o jednom narodu“.

"Znam da je bilo dosta nevolja, znam da je gospodin Dodik dao veliki doprinos i otklonio mnoge sumnje. Nadam se da će tako i biti, da će dok je gospodina Dodika Republika Srpska postojati, a nadam se da će posle biti dostojnih naslednika koji će nastaviti politiku koju je on sprovodio", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je rekao da je Republika Srpska neodvojiva od "srpskog centra" i dodao da se nada da je „Srbija centar srpstva“, ne samo za Srbe u okruženju nego i za srpski narod širom sveta.

Dodik: Bez SPC nema slobode za srpski narod

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je došao u Beograd da patrijarhu Irineju „prenese pozdrave naroda iz Republike Srpske“ koji, kako je naveo, „vrlo dobro zna da bez SPC nema ni slobode za srpski narod“.

"Mi smo naučili i znamo kroz istoriju da se bez naše Srpske pravoslavne crkve sigurno ne bi očuvao srpski nacionalni identitet. Znamo i veoma smo dobro naučili tu lekciju, da bez crkve i naše države nema ni slobode za srpski narod. I to vidimo svuda gdje Srbi žive izvan Republike Srpske, izvan Srbije, da su Srbi izloženi različitim procesima osporavanja, omalovažavanja i otimanja", rekao je Dodik nakon sastanka sa Irinejem.

On je dodao da je sa patrijarhom Irinejem razgovarao o potrebi jedinstvenog nastupa i delovanja, prenosi Srna.

XS
SM
MD
LG