Dostupni linkovi

Vučić na otvaranju gasovoda 'Turski tok' u Istanbulu


Izgradnja dela 'Turskog toka' u Srbiji, mesto Šajkaš u Vojvodini, fotoarhiv
Izgradnja dela 'Turskog toka' u Srbiji, mesto Šajkaš u Vojvodini, fotoarhiv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u sredu (8. januar) u Istanbulu svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok", navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta i dodaje da će predsednik Srbije u Istanbulu boraviti na poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić će se tokom boravka sastati sa Erdoganom, te predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, koji će prisustvovati otvaranju.

"Turski tok" je gasovod kojim je planirano da se prirodni gas iz Rusije doprema do Turske preko Crnog mora. Ovaj gasovod je naslednik projekta gasovoda "Južni tok", od čije izgradnje je Rusija odustala u decembru 2014. godine, jer nije mogla da ispoštuje pravila Evropske unije, po kojima jedna kompanija ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

Novi gasovod u većinskom ruskom vlasništvu izazvao je zabrinutost Energetske zajednice nakon što je Agencija za energetiku Srbije 5. marta 2019. donela konačno rešenje kojim se novi gasovod izuzima od pravila Evropske unije i u kome nije ispoštovala sve uslove koje je postavila Energetska zajednica kao evropsko regulatorno telo.

Primedbe Energetske zajednice odnosile su se na to da novi gasovod na način na koji ga je odobrila Agencija za energetiku neće omogućiti konkurenciju, čime će se dodatno ojačati monopol ruskog "Gasproma" i "Srbijagasa" na tržištu Srbije.

Srpsku deonicu gasovoda gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće "Gastrans", u kome većinski udeo u vlasništvu od 51 odsto ima ruski državni gigant "Gasprom", dok 49 odsto ima javno preduzeće "Srbijagas".

Tihi hod 'Turskog toka' kroz Srbiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG