Dostupni linkovi

Poljski predsjednik odbio učestvovati na događaju u Izraelu


Poljski predsjednik Andržej Duda (Andrzej Duda)
Poljski predsjednik Andržej Duda (Andrzej Duda)

Poljski predsjednik Andržej Duda povukao se u utorak iz događaja u Jeruzalemu gdje se obilježava 75. godišnjica oslobađanja logora smrti Aušvica u znak protesta jer mu nije bilo dopušteno da tamo održi govor.

Svjetski lideri bi 23. januara trebali prisustvovati ceremoniji sjećanja na holokaust i oslobađanja Aušvica.

"Bit ću jasan: odlučili smo da ja kao poljski predsjednik neću sudjelovati u događaju", rekao je Andržej Duda, prenosi AFP.

Duda je također izrazio nezadovoljstvo što će na događaju moći govoriti predstavnici Rusije, Francuske, Britanije, Njemačke i Sjedinjenih Država, čiji je domaćin Jeruzalemski centar za pamćenje Yad Vashema, dok Poljska to neće moći učiniti, prenosi Reuters.

On je ranije saopštio da, ukoliko mu omoguće da održi govor, prisustvovat će događaju. Drugi svjetski lideri, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, trebali bi održati govore.

Duda je rekao da je uskraćivanje prilike da javno oda počast poljskim građanima koji su ubijeni u holokaustu, jednako 'iskrivljavanju historijske istine'.

Gotovo šest miliona poljskih državljana, od kojih polovica Jevreji, ubijeni su u Drugom svjetskom ratu koji je pokrenut Njemačkom invazijom na Poljsku 1939. godine.

Ceremonija u Jeruzalemu održava se par dana pred 27. januar, godišnjicu oslobađanja Aušvica, koji će u Poljskoj biti obilježen na lokaciji bivšeg kampa.

XS
SM
MD
LG