Dostupni linkovi

Duda će potpisati zakon o holakustu


Andrzej Duda, predsjednik Poljske, na press konferenciji u Varšavi 6. februara 2018.
Andrzej Duda, predsjednik Poljske, na press konferenciji u Varšavi 6. februara 2018.

Poljski predsjendik Andrzej Duda je izjavio da će potpisati kontroverzni zakon o holokaustu, nakon čega će stupiti na snagu i pored protesta Izraela, SAD i Ukrajine.

Prema predloženom zakonu, svako ko bi sugerisao ili rekao da je Poljska bila saučesnik nacističke Njemačke u holokaustu, odnosno pomenuo "poljske kampove smrti" mogao bi završiti u zatvoru na tri godine, mada, kako su naveli, naučna istraživanja o Drugom svjetskom ratu mogu da se nastave.

Najstrašniji logor Drugog svjetskog rata Aušvic-Birkenau formiran je na poljskoj teritoriji, kao i Treblinka.

Poljska desničarska vlada tvrdi da je zakon neophodan da bi se zaštitila reputacija Poljske, kao žrtve nacističke agresije.

Duda je takođe izjavio da će poslati mjere predviđene zakonom Ustavnom tribunalu za razjašnjenje dileme da li je zakon u saglasnosti sa slobodom govora. No ocjena suda vjerovatno će biti objavljena nakon što zakon stupi na snagu.

Izarel je iskazao ozbiljnu zabrinutost da će zakon zabraniti govorenje istine o stvarnoj ulozi koju su neki Poljaci igrali u nacistički zločinima.

U ponedjeljak je izraelski ministar obrazovanja, Natfali Bennett izjavio da će otići u Poljsku da bi razgovarali o zakonu, ali je portparolka poljske vlade rekla da je Varšava danas otkazala posjetu.

Vašington je takođe oštro kritikovao ovaj zakon.

"Mi smo zabrinuti za reperkusije koje će imati zakon. Ako bude usvojen, mogao bi uticati na strateške interese Poljske i njene odnose sa drugima, uključujući SAD i Izrael. Podjele koje bi rezultirale među saveznicima mogle bi biti samo na korist naših rivala", upozorioo je State Department uoči usvajanja zakona u paralamentu.

Antisemitizam živ u modernoj Poljskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio 1. februara takođe da je "duboko zabrinut" zbog ove legislative.

Neki istoričari kažu da je ukrajinska paramilitarna organizacija UPA (Ukrajinska pobunjenička armija) počinila velika razaranja tokom II Svjetkog rata, protiv Poljaka u Ukrajini.

U Poljskoj se na borce UPA-e gleda kao na eskadrone smrti koji su odgovorni za etnička čišćenja Poljaka iz danas zapadne Ukrajine.

Ukrajinski paralament je 2015. priznao onima koji su služili u organizaciji UPA status "ukrajinskih nezavisnih boraca".

XS
SM
MD
LG