Dostupni linkovi

Građani Sarajeva se upisivali u knjigu žalosti za iranskog generala Soleimanija


Upisivanje u knjigu žalosti u Ambasadi Islamske Republike Iran, Sarajevo
Upisivanje u knjigu žalosti u Ambasadi Islamske Republike Iran, Sarajevo

U Ambasadi Islamske Republike Iran u Sarajevu 7. januara je bila otvorena knjiga žalosti za ubijenog iranskog generala Qasema Soleimanija.

Zainteresovani građani Sarajeva su se mogli upisati u knjigu žalosti do 17 sati.

Jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde Qasem Soleimani, ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu, 3. januara.

Hiljade Iranaca izašli su na ulice glavnog grada Teherana 3. januara uzvikujući antiameričke slogane i paleći zastave Izraela.

Za Irance kojima su od Islamske revolucije simbol strogi sveštenici, general Qasem Soleimani je bio najistaknutija ličnost nacionalnog otpora šiitske teokratije, suočene s četiri decenije američkog pritiska, naveo je AP u profilu Soleimanija.

Za Sjedinjene Države i Izrael on je bio ličnost iz sjenke na čelu iranskih posredničkih (proxy) snaga, odgovornih za borce u Siriji koji podržavaju predsjednika Bashara al-Assada, a koje su odgovorne i za smrt američkih vojnika u Iraku.

Soleimani je preživio rat Irana 1980-ih godina sa Irakom i preuzeo komandu nad elitnim snagama "Kuds" Revolucionarne garde Irana, zaduženim za vojne akcije Islamske Republike u inostranstvu.

Bio je relativno nepoznat i u Iranu sve do američke invazije na Irak 2003. godine, a Soleimanijeva popularnost i mističnost su rasli pošto su američki zvaničnici pozvali na njegovo ubistvo.

Deceniju i po kasnije Soleimani je postao neprepoznatljiviji iranski komandant na bojnom polju, zanemarujući pozive da uđe u politiku, ali postajući jednako moćan, ako ne i više, od civilnog rukovodstva.

Sahrana iranskog generala Qasema Soleimanija odložena je zbog stampeda u kojem je nastradalo najmanje 50 ljudi, a 213 osoba je ranjeno, javila je agencija Reuters, pozivajući se na podatke hitnih službi koje prenose iranski mediji.

Novi datum ukopa nije objavljen.

Gužve u Kermanu pred ukop Solejmanija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

XS
SM
MD
LG