Dostupni linkovi

Reis Kavazović kritikovao izjave patrijarha Irineja o BiH


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendija Kavazović, pozvao je predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) "da ne dopuste da se njihova crkva u regionu nastavi doživljavati kao politički projekat", a povodom izjava koje je patrijarh SPC Irinej dao na pravoslavni Badnji dan, juče, 6. januara.

"To nije dobro za budućnost ovog dijela Evrope, a teško da može imati uporište u čistom vjerskom nauku. Taj novi oblik filetizma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali ni drugim crkvama i vjerskim zajednicama s kojima dijeli životni prostor, neće donijeti nikakvo dobro", navodi se u saopštenju iz reisovog kabineta, u kom se podvlači da su prošla vremena poruka "koje siju zebnju i pozivaju na nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine".

Patrijarh Irinej je, kako je prenela agencija Srna, nakon susreta sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na juče (6. januar), na pravoslavni Badnji dan, izjavio kako „ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje, jer je riječ o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko“.

Navodeći da je upućuje "najdobronamjerniji savjet", te da mu je žao što je "doveden u poziciju da u blagdanskim danima mora reagovati na istupe patrijarha Irineja", Kavazović podvlači da čelnik SPC dovodi "javnost u zabludu".

"Uvijek sam vjerovao da su praznici prilika da izrazimo ljubav i poštovanje jednih drugima, a ne da potpirujemo razdor među narodima, pa i unutar pripadnika iste vjere. Naše komšije i sugrađani pravoslavci ovih dana obilježavaju svoj najveći vjerski praznik na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, a ne samo u jednom administrativnom dijelu neotuđivog teritorija naše domovine", navodi se u saopštenju.

Reis je naveo i da "svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući vjernike pravoslavce, muslimane, Jevreje i katolike, žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, nose njeno državljanstvo i žive po njenim zakonima, te će tako biti i ubuduće".

Šta je sve rekao patrijarh Irinej?

Patrijarh Irinej se uoči nalaganja badnjaka sastao sa Dodikom u zgradi Patrijaršije SPC u Beogradu.

"Znam da je bilo dosta nevolja, znam da je gospodin Dodik dao veliki doprinos i otklonio mnoge sumnje. Nadam se da će tako i biti, da će dok je gospodina Dodika Republika Srpska postojati, a nadam se da će posle biti dostojnih naslednika koji će nastaviti politiku koju je on sprovodio", rekao je patrijarh Irinej, u ponedjeljak.

Patrijarh Irinej je podvukao da je Republika Srpska neodvojiva od "srpskog centra" i dodao da se nada da je „Srbija centar srpstva“, ne samo za Srbe u okruženju nego i za srpski narod širom sveta.

Dodik je istom prilikom izjavio da je došao u Beograd da patrijarhu Irineju "prenese pozdrave naroda iz Republike Srpske" koji, kako je naveo, "vrlo dobro zna da bez SPC nema ni slobode za srpski narod".

"Mi smo naučili i znamo kroz istoriju da se bez naše Srpske pravoslavne crkve sigurno ne bi očuvao srpski nacionalni identitet. Znamo i veoma smo dobro naučili tu lekciju, da bez crkve i naše države nema ni slobode za srpski narod. I to vidimo svuda gdje Srbi žive izvan Republike Srpske, izvan Srbije, da su Srbi izloženi različitim procesima osporavanja, omalovažavanja i otimanja", rekao je Dodik nakon sastanka sa Irinejem, prenijela je Srna.

XS
SM
MD
LG