Dostupni linkovi

Pet godina od napada na Charlie Hebdo: Poziv vladama da zaštite novinare


Umjetničko djelo francuskog uličnog umjetnika Kristijana Guemija koje prikazuje članove satiričnog časopisa Charlie Hebdo, oslikano na fasadu u blizini kancelarija časopisa u Parizu
Umjetničko djelo francuskog uličnog umjetnika Kristijana Guemija koje prikazuje članove satiričnog časopisa Charlie Hebdo, oslikano na fasadu u blizini kancelarija časopisa u Parizu

Peta godišnjica terorističkog napada na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo za koji je takozvana 'Islamska država' preuzela odgovornost obilježava se u Parizu. Napad na Charlie Hebdo bio je prvi u nizu napada koji su potresli Francusku.

U napadu 7. januara 2015. godine na satirični časopis stradalo je 12 osoba, od toga osam članova redakcije. Među ubijenima je bio glavni urednik lista Stephane Charbonnier, te još trojica vodećih karikaturista.

U svom podsjećanju na napad organizacija Reporteri bez granica i dva specijalna izvjestitelja Ujedinjenih nacija pozvali su danas vlade i međunarodne organizacije da zaštite novinare od vjerske netolerancije koja je u porastu.

Poziv vladama upućen je na zajedničkoj konferenciji za medije u Parizu kojoj su prisustvovali Cristophe Deloire, generalni sekretar Reportera bez granica, Ahmed Shaheed, specijalni izvjestitelj o slobodama izražavanja i mišljenja, kao i Richard Malka advokat Charlie Hebdoa i Elisabeth O'Casey, direktorica Humanist Internationala.

"Lekcije napada na Charlie Hebdo nisu naučene", rečeno je na konferenciji povodom godišnjice napada.

"Podsjećamo vlade država, uključujući i one koji su 11. januara 2015. godine marširali ulicama Pariza protiv terorizma i za slobodu govora, na važnost zaštite ne samo novinara i karikaturista već i na zaštitu njihovog prava da kroz svoj rad kritikuju sistem", rečeno je na konferenciji Reportera bez granica.

"Sloboda izražavanja je majka svih sloboda", rekao je advokat Charlie Hebdoa Richard Malka i dodao da je strah zavladao jer poslije napada na satirički magazin niko ne smije da kritikuje religije.

Nakon januarskog napada na Charlie Hebdo tadašnji predsjednik Francois Hollande poslao je trupe širom Francuske kako bi čuvali ranjiva mjesta i patrolirali turističkim destinacijama.

U posljednjih pet godina, trupe antiterorističke operacije postale su dio krajolika u francuskim gradovima, podsjeća AFP.

Francuska se i dalje nalazi u drugom najvišem stupnju uzbune, dok je vojna prisutnost i dalje visoka sa oko 10.000 raspoređenih vojnika.

Braža Kouachi, alžirski državljani, ušli su 7. januara u redakciju Charlie Hebdoa i automatskim oružjem ubili dvanaest osoba i ranili nekoliko drugih. Dan poslije, njihov saučesnik Amedy Coulibaly ubio je policajku na ulicama Pariza a potom u supermarketu ubio četiri osobe.

Sva tri napadača su ubijena 9. januara u različitim akcijama.

Nakon napada, redakcija Charlie Hebdoa preselila se na drugu lokaciju.

Suđenje za 14 osoba koje su kako tvrde tužioci, bili saučesnici u napadu trebalo bi početi kasnije ove godine, navodi Reuters. Optuženi su za finansiranje terorizma, učešće u terorističkoj organizaciji kao i nabavku oružja.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG