Dostupni linkovi

Đakovica: Na Badnji dan protestuju protiv posete raseljenih Srba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nekoliko desetina pripadnika albanskog stanovništva u Đakovici okupilo se jutros ispred pravoslavne crkve u tom gradu, kako bi protestvovali protiv posete raseljenih Srba iz Đakovice na Badnji dan.

Nesrete Kumnova iz organizacije Majke plaču noseći parolu "Vratite nam naše voljene – Đakovica ne zaboravlja, tražimo pravdu", rekla je da se tela kosovskih Albanaca i dalje nalaze u Srbiji i da lokalno srpsko stanovništvo nije dobrodošlo u taj grad.

U međuvremenu, srpski vernici odustali su od posete.

Predstavnik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević potvrdio je za Radio Slobodna Evropa(RSE) da su raseljeni iz Đakovice odustali s obzirom da im je javljeno da će ispred crkve biti "problematično i okupljanja".

"Da bi izašli u susret miru i mirnom danu, odustali smo a veliki broj ljudi je bio spreman da krene", kazao je on.

On je naveo da raseljeni iz Đakovice 20 godina od rata ne mogu da obiđu svoje svetinje, okrivljujući za to pregovarače u dijalogu Kosova i Srbije.

Lokalno albansko stanovništvo svake godine na Badnji dan protestuje protiv posete srpskih vernika, smatrajući to provokacijom.

Đakovica je, inače, jedna od opština na Kosovu koja je pretrpela mnogo štete tokom rata.

U toj opštini je ubijeno više od 1.200 osoba, a na osnovu podataka Fonda za humanitarno pravo, najveći broj nestalih je iz Đakovice.

XS
SM
MD
LG