Dostupni linkovi

Podnesene 102 krivične prijave za zločine u Đakovici


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Udruženje za ratne zločine ‘Gjakova 98-99’ (Đakovica 98-99) podnelo je 102 krivične prijave Odeljenju za ratne zločine u policiji Kosova.

Predsednica udruženja Škendije Hoda izjavila je da predati dosijei sadrže materijal sa važnim dokazima i dokumentacijom koji će pomoći istražiocima u rasvetljavanju ubistava i nasilja nad civilnim stanovništvom srpskih policijskih i snaga tokom rata 1998-1999.

„Slučajevi su različiti. Od fizičkog maltretiranja, ubistava i uništenja imovine, dakle, sve ono što je ostvilo ratne posledice“, kazala je Hoda.

Ovo udruženje je i ranije predalo krivične prijave pravosudnim organima, a što, kako kažu u udruženju, nije dalo konkretne rezultate.

" Za sad nemamo ništa. Vidi se da je volja velika i vidi se da je delovanje policije u Đakovici veliko. Svakodnevno se ispituju svedoci i to nas tera da verujemo da će se nešto pozitivno desiti u budućnosti“, kazala je Hoda.

Đakovica je, inače, jedna od opština na Kosovu koja je pretrpela mnogo šteta tokom rata.

U toj opštini je ubijeno više od 1,200 osoba, a na osnovu podataka Fonda za humanitarno pravo, najveći broj nestalih je iz Đakovice.

Veruje se da je tokom rata na Kosovu ubijeno oko 14 hiljada lica.

XS
SM
MD
LG