Dostupni linkovi

Kurti danas kod Thacija


Albin Kurti, lider izbornog pobednika pokreta Samoopredeljenje, kandidat za budućeg premijera Kosova, još nije postigao dogovor o novoj kosovskoj vladi na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra 2019.
Albin Kurti, lider izbornog pobednika pokreta Samoopredeljenje, kandidat za budućeg premijera Kosova, još nije postigao dogovor o novoj kosovskoj vladi na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra 2019.

Predsednik Kosova Hashim Thaci sastaće se u ponedeljak u 15 sati na konsultativnom sastanku sa Albinom Kurtijem, predsednikom pokreta Samoopredeljenje i kandidatom za premijera, a u cilju određivanja mandatara za formiranje nove Vlade Kosova.

Na tom sastanku, Kurti, čija je partija pobedila na izborima 6. oktobra, bi trebao da predloži Thaciju ime mandatara, koga potom Thaci zvanično određuje za formiranje nove Vlade Kosova.

Mandatar potom ima 15 dana da Skupštini predstavi novu vladu, koja treba da se usvoji glasovima 61 poslanika.

Po Ustavu Kosova, predsednik predlaže Skupštini kandidata za premijera a nakon konsultacija sa partijama ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade u Skupštini.

Kurti na ovaj sastanak međutim odlazi bez, za sad, obezbeđenih glasova.

Višenedeljni pregovori sa Demokratskim savezom Kosova nisu urodili plodom, a odnosi između dve partije su se još više zakomplikovali nakon konstitutivne sednice Skupštine Kosova 26. decembra, kada je za predsednika te institucije predložen a uz glasove DSK izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca. Ta pozicija je, na osnovu dotadašnjih vođenih pregovora, trebala da pripadne Demokratskom savezu Kosova.

S druge strane, DSK je za ponedeljak, a pre sastanka Kurti-Thaci zakazao dva sastanka, jedan sa predsedništvom ove partije a drugi sa parlamentarnom grupom. Očekuje se da će na tim sastancima biti reči o zajedničkoj vladi sa pokretom Samoopredeljenje.

Ove dve partije, iako su se složile o programu vladavine, nisu uspele da postignu saglasnost prilikom raspodele odgovornosti. DSK je insistirao da pored predsednika Skupštine, prvog zamenika premijera i pola vlade (pet ministarstva), dobije i poziciju predsednika Kosova 2021. godine, kada aktuelnom predsedniku istekne mandat. Samoopredeljenje je bilo mišljenja da se o poziciji predsednika treba pregovarati kasnije.

Dve partije su se takođe bile složile da se u njihovoj vladi broj ministarstva sa 21 smanji na 12, da po pet pripadnu pokretu Samoopredeljenju i DSK, a dva partijama iz manjinskih zajednica kako je Ustavom i predviđeno. Prethodno su iz DSK rekli da ukoliko Samoopredeljenje ne želi da pristane na njihove uslove, oni će biti spremni da izglasaju samo Kurtijevu vladu, i tada izrazili spremnost da glasaju i za njihovog kandidata za predsednika Skupštine, što se i dogodilo.

U slučaju da Samoopredeljenje i DSK ne postignu dogovor za formiranje zajedničke vlade, preostaje formiranje manjinske vlade ili novi izbori.

Inače, doskorašnji opozicioni pokret Samoopredeljenje je na izborima 6. oktobra osvojio 29 poslanička mandata a Demokratski savez Kosova 28 mandata. Kurti nije pristao da o zajedničkoj vladi pregovara sa partijama koje su u prošlom sazivu bile na vlasti, kao što su Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Alijansa novo Kosovo i Inicijativa za Kosovo. Pored albanskih poslanika, u Skupštini Kosova je i 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica, a koji su do sada tradicionalno bili deo vlasti.

Thaci je Kurtiju do sada uputio tri poziva na sastanak. Kurti je tek nakon trećeg poziva predložio novi datum, odnosno 6. januar.

Bez održavanja ovog sastanka, Thaci nije mogao da odredi mandatara nove vlade.

XS
SM
MD
LG