Dostupni linkovi

Protestne šetnje u Crnoj Gori protiv Zakona o vjeroispovjesti


Sa protesta SPC u Podgorici 27. decembra 2019.
Sa protesta SPC u Podgorici 27. decembra 2019.

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i večeras su, predvođeni sveštenicima, izrazili protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama i Nikšiću.

Građani su se najprije okupili u hramovina gdje su održani molebani, a zatim su formirane litije koje su prolazile glavnim ulicama ova četiri grada. Svi skupovi su održani u miru i bez incidenata.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske je najavljeno da će se protestne šetnje i obredi održavati svake večeri, te da će ubrzo SPC tražiti provjeru ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović je saopštio za televiziju 'Vijesti' da crkva neće obustavljati izražavanje legitimnog prava građana da protestuje protiv lošeg postupka crnogorske vlasti.

"Istovremeno ćemo se svim snagama truditi da nam niko ne zloupotrebi te proteste i da ih ne povede na stranu agresije, eskalacije nasilja, ili bilo kakave politizacije", rekao je Perović najavljujući žalbu Ustavnom sudu.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti usvojen u Skupštini Crne Gore 26. decembra 2019.

Za SPC sporna je pre svega formulacija iz zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG