Dostupni linkovi

Novi Sad: Navijači protestovali protiv crnogorskog zakona


Nekoliko dana ranije protest je održan u Beogradu (27. decembar)
Nekoliko dana ranije protest je održan u Beogradu (27. decembar)

Oko hiljadu ljudi okupilo se u ponedeljauk uveče na Trgu republike u Novom Sadu, na protestu protiv, kako su naveli, otimanja svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i protiv "diktatorskog antisrpskog režima" u Crnoj Gori, javio je novosadski portal 021.

Protest je organizovala navijačka grupa “Firma”, a povod je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori 27. decembra.

Podršku protestu dalo je i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve koje je predvodio vladika Irinej Bulović. On se nije obratio okupljenima, ali je bio na čelu protestne kolone.

Nakon govora kraj spomenika kralja Petra I Karađorđevića, kolona, na čijem je čelu bio vladika Irinej, uputila se na Trg slobode.

Okupljeni su zapalili nekoliko baklji tokom šetnje, pevajući pesme i uzvikujući "Kosovo je srce Srbije", a skandirali su i uvrede na račun crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Skup je završen ispred Gradske kuće, u koju su odnesena pisma organizatora protesta, nakon čega je jedan od sveštenika Srpske pravoslavne crkve očitao molitvu, javlja portal 021.

Prethodnih dana protesti su održani u Beogradu i Kragujevcu, te u delovima Bosne i Hercegovine u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG