Dostupni linkovi

Zagađenje vazduha u Kantonu Sarajevo, proglašena epizoda 'upozorenje'


Sarajevo, decembar 2019.
Sarajevo, decembar 2019.

Vlada Kantona Sarajevo je, zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta vazduha, proglasila epizodu "upozorenje" u svim zonama ovog kantona u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti.

Nakon odluke kantonalne Vlade, sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije čija je snaga viša od 50 kilovata, a koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja, moraju smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno tri stepena.

U ovoj odluci je i mjera smanjenja broja radnih časova za minimalno 20 odsto tehnoloških postrojenja sa liste pogona kojima namjena nije proizvodnja toplotne energije za grijanje.

Zabranjeno je izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Odlukom kantonalne Vlade zabranjen je saobraćaj na glavnom gradskom pravcu od Baščaršije do Nedžarića za teretna motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi tri i po tone.

Obavezna je i primjena "mokrog postupka" za zimsko održavanje puteva na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, kao i regionalnim i magistralnim.

Kantonalna Vlada je uvela i zabranu održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, s ciljem smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

U zoni "A" se predviđa i pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti s ciljem rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi i osiguranja boljeg protoka vozila na gradskim saobraćajnicama.

Sprovođenje ovih mjera omogućiće Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo privrede, Vlada, te opštine sa područja Kantona Sarajevo.

Iz Vlade podsjećaju i da su na snazi i mjere iz epizode "pripravnost", kao i kontinuirane mjere porpisane Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha.

Sarajevo u smogu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

XS
SM
MD
LG