Dostupni linkovi

Bivši šef Renault-Nissana pobjegao iz Japana u Libanon


Carlos Ghosn
Carlos Ghosn

Bivši generalni direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn, koji je bio u kućnom pritvoru u Japanu gdje je čekao suđenje za financijske malverzacije, pobjegao je iz Japana i stigao u Libanon.

On je 30. prosinca doputovao na zračnu luku u Beirutu, rekao je za AFP jedan sigurnosni izvor čime je potvrdio izvješća libanonskih medija.

Drugi libanonski dužnosnik je također potvrdio tu informaciju dodajući da nije jasno kako je napustio Japan.

Prema libanonskom listu Al Jumhuriyah, koji je prvi objavio vijest, smijenjeni šef saveza Renault-Nissan-Mitsubishi stigao je u Beirut avionom iz Turske.

Ghosn je bio u kućnom pritvoru u Japanu gdje mu se trebalo suditi od 2020. godine za navodne financijske malverzacije.

Njegov japanski odvjetnik Junichiro Hironaka izjavio je 31. prosinca da je šokiran Ghosnovim odlaskom iz Japana i negira bilo kakvu umiješanost u to. Odvjetnik je rekao da nije imao nikakav kontakt sa Ghosnom od njegovog odlaska.

"To je potpuno iznenađenje, ja sam šokiran", rekao je novinarima Hironaka i dodao da je putem televizije saznao da je bivši šef Renault–Nissana pobjegao iz Japan. Okolnosti njegovog odlaska su i dalje misterija.

"Carlos Ghosn ne pokušava pobjeći od svojih odgovornosti ali bježi od nepravde japanskog sustava", rekao je za AFP izvor blizak tom slučaju koji nije želio da mu se navede ime.

Od kada je uhićen, 19. studenog u Tokiju Ghosnovi odvjetnici I obitelj žustro kritiziraju njegove uvjete pritvora, ophođenje prema njemu i način na koji japanski sudovi vode proces protiv njega.

On je sredinom studenog mogao na daljinu preko videa razgovarati sa svojom suprugom Carol, prvi put nakon osam mjeseci.

Nekoliko dana prije toga njegova djeca tražila su pravedan proces za njihovog oca u članku objavljenom na portalu francuskog javnog radija Franceinfo.

Prema njegovom timu za komunikacije, Ghosn je tražio potpuno ukidanje raznih zabrana prema njemu koje je smatrao "pretjeranim, svirepim i nehumanim" da bi se poštivala njegova osnovna prava, kao i prava njegove supruge.

On koji je pozdravljan kao "spasitelj Nissana" kada je došao u tu japansku grupu 1999. godine proveo je ukupno 130 dana u zatvoru od studenog 2018. On je prvi put pušten uvjetno na proljeće 2019. godine, zatim ponovo uhićen, a od kraja travnja je u kućnom pritvoru u Tokiju.

Protiv Ghosn su podignute četiri optužnice, dvije za neprijavljivanje prihoda kod Nissana burzanskim vlastima, i dvije za iznevjeravanje povjerenja.

Kao posljedica sudskog gonjenja, Ghosn, koji je francusko-libanonsko-brazilskog porijekla izbačen je sa mjesta predsjednika Nissana i Mitsubishi Motorsa, ubrzo nakon njegovog pritvaranja prije 13 mjeseci. Zatim je dao ostavku sa mjesta predsjednika Renaulta, prije nego što su protiv njega u Francuskoj pokrenute druge istrage.

Od početka slučaja Carlos Ghosn je govorio o zavjeri Nissana kako bi se spriječio plan o većoj integraciji Nissana s Renaultom.

XS
SM
MD
LG