Dostupni linkovi

Proiranski demonstranti u Bagdadu povukli se iz okoline ambasade SAD


Protest ispred Ambasade SAD u Bagdadu
Protest ispred Ambasade SAD u Bagdadu

Svi proiranski demonstranti koji su bili okupljeni u blizini američke ambasade u Bagdadu, povukli su se, javila je agencija Frans pres sa lica mesta.

Demonstranti su napustili obezbeđenu Zelenu zonu u Bagdadu gde se nalazi ambasada skandirajući "Zapalili smo ih!".

Na tom području se nalaze kamioni u koje se tovare šatori i ostala oprema koju su demonstranti juče doneli, navodeći da će protestovati na neograničeno vreme.

Američki marinci koji čuvaju ambasadu ranije danas su ispalili suzavac na stotine pripadnika paravojnih grupa koje podržava Iran i njihovih pristalica okupljenih drugi dan ispred te zgrade.

Posle jučerašnjeg napada na ambasadu koji je trajao više sati stotine ljudi najavilo je da će ostati na protestu blizu ambasade. Oni traže odlazak Amerikanaca posle vazdušnih napada u kojima je poginulo 25 pripadnika proiranske iračke paravojne grupe.

Predsednik SAD Donald Tramp optužio je Iran za napad na ambasadu u Bagdadu a američki ministar odbrane Mark Esper je kasnije objavio da će odmah biti poslat pešadijski bataljon od oko 750 vojnika na Bliski istok.

Iran je demantovao bilo kakvu umešanost u napad na ambasadu. Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Kamenei danas je osudio "zlonamernost" SAD posle američkih udara na proiransku paravojnu grupu u Iraku.

Iran je danas pozvao otpravnika poslova Švajcarske, koja predstavlja američke interese u Teheranu da protestuje zbog, kako je rečeno, ratnohuškačkog ponašanja američkih zvaničnika.

Razbijanje prozora i paljenje zidova u krugu Ambasade SAD u Bagdadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Gnev Iračana izazvan je američkim vazdušnim napadom u nedelju na baze Brigade Hezbolah, proiranske paravojne grupe koja je integrisana u redovne iračke snage, kada je ubijeno 25 njihovih pripadnika. Amerikanci su izvršili vazdušni napad na tu jedinicu koju krive za napad na iračku vojnu bazu u petak, kada je ubijen američki vojni snabdevač.

Posle američkih vazdušnih udara antiameričko raspoloženje je poraslo u Iraku i kulminiralo juče napadom na ambasadu izvršenim posle sahrane ubijenih boraca u Bagdadu.

Bagdad
Bagdad

Jutros su iračke snage ponovo zatvorile Zelenu zonu, gde se nalazi američka ambasada i najviše iračke institucije, gde je hiljade demonstranata upalo juče bez ikakvog sprečavanja. Danas iračke snage ponovo proveravaju ulaze koji vode do tog jako obezbeđenog dela grada ali ne pokušavaju da izbace demonstrante koji su ostali unutar te zone.

XS
SM
MD
LG