Dostupni linkovi

SAD šalju dodatne snage da zaštite Ambasadu u Bagdadu nakon napada


Razbijanje prozora i paljenje zidova u krugu Ambasade SAD u Bagdadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Razbijanje prozora i paljenje zidova u krugu Ambasade SAD u Bagdadu

Vašington će poslati dodatne vojnike da štite kompleks Ambasade SAD u Iraku u koji su poslednjeg dana 2019. godine upali pripadnici iračke paravojne šiitske milicije Kataeb Hezbolah i njihove pristalice, gnevni zbog vazdušnih udara SAD na položaje ove jedinice u Iraku i Siriji.

Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp zatražio je od iračkih vlasti zaštitu američkih građana i objekata u Iraku.

Ministar odbrane SAD Mark Esper rekao je da je Vašington preduzeo korake da "obezbedi bezbednost američkih građana, vojnog osoblja i diplomata" i da "osigura pravo na samoodbranu".

"Šaljemo dodatne snage kao podršku našem osoblju u Ambasadi", kazao je Esper.

Američki ambasador u Iraku i osoblje evakuisani su iz Ambasade nakon nasilnih protesta ispred kompleksa Ambasade, u kojim je povređeno 12 pristalica ove iračke paravojne grupe, javio je Reuters.

Pristalice šiitske oružane grupe Kataeb Hezbolah, koju podržava Iran, a na koju su SAD izvršile napad u nedelju, protestovale su ispred Američke ambasade posle vazdušnih udara SAD u kojima je ubijeno 25 pripadnika Kataeb Hezbolaha.

Policija je koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Demonstranti u Bagdadu napali na Ambasadu SAD zbog zračnih udara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Američki predsednik Donald Tramp za napad je okrivio Iran.

"Iran je kriv za smrt američkog izvođača radova, kada su mnogi ranjeni. Snažno smo odgovorili i uvek ćemo. Sada, Iran stoji iza napada na Ambasadu SAD u Iraku. Bit će smatrani odgovornima. Osim toga, očekujemo da Irak sa svojim snagama zaštiti Ambasadu i o tome su obavešteni", napisao je Tramp na Tviteru.

On je zatim u telefonskom razgovoru sa iračkim premijerom Adel Abdel Mahdijem zatražio zaštitu Amerikanaca i američkih objekata u Iraku saopštila je Bela kuća.

"Dvojica lidera razmotrili su pitanja regionalne bezbednosti i predsednik Tramp je naglasio potrebu da se zaštiti američki personal i objekti u Iraku", naveceno je u saopštenju Bele kuće.

Irački lideri garantovali su bezbednost američkog osoblja i imovine u utorak u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, javio je Stejt Dipartment.

Premijer Iraka Adil Abdul-Mahdi izjavio je da će svako nasilje protiv ambasada ili stranih predstavništava biti sprečeno i kažnjeno po zakonu.

Protest ispred Ambasade SAD u Bagdadu
Protest ispred Ambasade SAD u Bagdadu

Desetine pristalica iračke šiitske paravojne grupe provalili su kapiju i upali u kompleks Ambasade, na šta su američke snage uzvratile suzavcem i šok bombama, prenose svedoci.

Izveštač agencije AP javio je sa mmesta događaja dok je trajao napad da se diže plamen iz kompleksa Ambasade i da su najmanje tri američka vojnika na krovu zgrade.

Demonstranti su prethodno prisustvovali sahranama ubijenih u jednom kvartu u Bagdadu, posle čega su peške otišli do jako obezbeđene Zelene zone gde se nalazi Američka ambasada.

Bagdad
Bagdad

Novinari AP-a videli su masu kako pokušava da upadne u kompleks Ambasade uz uzvike "Dole SAD".

Videlo se kako se obezbeđenje povlači u zgradu Ambasade dok su demonstranti gađali zgradu flašama vode i lomili bezbednosne kamere ispred Ambasade, prenosi AP.

Demonstranti su takođe na zidove Ambasade kačili žute zastave milicije Kataeb Hezbolah, koju podržava Iran, a na koju su SAD izvršile napad u nedelju.

XS
SM
MD
LG