Dostupni linkovi

MIP: Flagrantno miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore


Ruska ambasada u Podgorici

Rusija se na neprihvatljiv način miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, a komentar njenog ministarstva inostranih poslova povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog i flagrantnog miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore.

"Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU", saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je Zakon u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, kao i da su sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ranije izrazilo ozbiljnu zabrinutost situacijom nastalom u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i saopštilo da su "jedinstvo i solidarnost pravoslavnog svijeta, kao i očuvanje njegovih vjekovnih temelja ključ; za obezbjeđivanje normalnog razvoja društva".

"Uvjereni smo u potrebu strogog poštovanja zakonitih prava kanonskih pravoslavnih crkava", ističe se u saopštenju i dodaje da je "zanemarivanje njihovog mišljenja, uplitanje u istorijsku stvarnost, pokušaj uzurpiranja imovine, vještačko stvaranje uslova za razdvajanje vjernika praćeno velikim problemima".

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvalo je bunt SPC i dijela opozicije, te višednevne incidente koji su započeli u 27. decembra, u noći usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore.

Nakon što je skupštinska većina izglasala Zakon, i u samom Parlamentu je došlo do nasilja, te privođenja opozicionara.

XS
SM
MD
LG