Dostupni linkovi

Ghosn se u Libanonu neće suočiti s pravnim posljedicama


Carlos Ghosn
Carlos Ghosn

Vlada Libanona ne zna kako je bivši generalni direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn stigao iz Japana, gdje mu je trebalo biti suđeno zbog finansijskih malverzacija, u Libanon, saopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, javlja Reuters.

Libanon je prije godinu dana poslao službenu prepisku o Ghosnu u Japan, na što nisu dobili odgovor, a kompletan dosije podijelili su s je s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Japana u Beirutu prije nekoliko dana, navodi se u saopćenju ministarstva.

Dodali su da Libanon nema sporazum o pravosudnoj saradnji s Japanom, ali podijelili su te informacije kao dio sporazuma Ujedinjenih nacija o borbi protiv korupcije.

Ghosn se u Libanonu neće suočiti s pravnim posljedicama, saopćila je ranije u utorak Generalna uprava za opću sigurnost Libanona. Prema Reutersovom izvoru iz Ministarstva sigurnosti Libanona on je u tu zemlju ušao bez problema sa francuskim pasošem i ličnom kartom Libanona.

On je, naime, rođen u Brazilu, ali porijeklom iz Libanona, odrastao je u Bejrutu i tako zadržao bliske veze s Libanonom.

Prema libanonskom listu Al Jumhuriyah, koji je prvi objavio vijest, smijenjeni šef saveza Renault-Nissan-Mitsubishi stigao je u Beirut avionom iz Turske.

Ghosn je bio u kućnom pritvoru u Japanu gdje mu se trebalo suditi od 2020. godine za navodne financijske malverzacije.

XS
SM
MD
LG