Dostupni linkovi

Podignute optužnice za zločin protiv ratnih zarobljenika u Brčkom


Brčko
Brčko

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Brčkom (na sjeveru BiH) 1993. godine.

Radi se o bivšim pripadnicima Armije Republike BiH (Armije RBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sa područja Brčkog koji su, kako se navodi u optužnici, optuženi za mučenje, zlostavljanje i ubistvo jedanaest zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Optužnice su podignute protiv Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Pljakića, Ive Anđelovića, Hazima Fazlovića i Bahrije Fazlovića.

"Optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, se terete da su kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje regulišu postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata. Oni se terete, da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne ozljede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga usmrtili upotrebom vatrenog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne ozlijede. Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović, terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I - Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili preduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin", izjavio je za Radio Slobodna Evropa portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

XS
SM
MD
LG