Dostupni linkovi

Ukrajina i Rusija potpisali sporazum o tranzitu plina


Plinovod
Plinovod

Kijev i Moskva saopćili su da su nakon teških pregovora potpisali ugovor o tranzitu ruskog plina za Europu preko Ukrajine čime su uklonjena strahovanja o novoj krizi gotovo usred zime.

"Ukrajina je potpisala ugovor o tranzitu na pet godina. Europa zna da je nećemo napustiti", napisao je 30. prosinca na svojoj Facebook stranici ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a tu informaciju je potvrdio šef ruskog giganta Gazproma Aleksej Miler (Alexey Miller).

"Niz dokumenata je potpisan", rekao je Miler i precizirao da će to omogućiti da se nastavi "tranzit plina nakon 31. prosinca" kada ističe sadašnji ugovor, prenose ruski mediji.

Tim dokumentima se finalizira Sporazum o razumijevanju o tranzitu, koji su dvije strane potpisale 20. prosinca nakon više mjeseci teških pregovora uz sudjelovanje Europske unije.

Usprkos tom načelnom dogovoru razgovori o njegovoj finalizaciji su bili napeti i pobudili strahovanje da će propasti u posljednjem trenutku uz rizik poremećaja opskrbe europskih zemalja.

Novi ugovor predviđa da će Gazprom preko Ukrajine poslati najmanje 65 milijardi kubnih metara plina u 2020. godini, a zatim najmanje 40 milijardi godišnje od 2021. do 2024., rekao je Zelenski, koji je dodao da će taj tranzit donijeti Kijevu ukupno više od sedam milijardi dolara.

Taj ugovor je dio šireg sporazuma prema kome je Gazprom 27. prosinca platio 2,9 milijardi dolara u vidu kazne i interesa ukrajinskoj firmi Naftogaz, čime je okončana duga pravna bitka pred međunarodnim sudovima.

U zamjenu za to Naftogaz je odustao od svih drugih sudskih postupaka protiv Gazproma u Ukrajini i na Zapadu.

Sporazumom između Rusije i Ukrajine izbjegava se novi plinski rat između dva susjeda. Dva prethodna spora oko plina utjecala su na opskrbu Europe u siječnju 2006. i siječnju 2009. godine.

XS
SM
MD
LG